img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-8-2020 05:38

Geldautomaten krijgen spraakfunctie

12 augustus 2020 - Vanaf vandaag introduceren Geldmaat en de Oogvereniging officieel geldautomaten die  zijn voorzien van spraakondersteuning. Hierdoor kunnen ook mensen met een visuele beperking hun financiële zelfstandigheid behouden. Een geldautomaat met spraak voor mensen met een visuele beperking was dan ook een grote wens van de Oogvereniging, die nu in vervulling gaat. Sinds 2019 worden pinautomaten in Nederland vervangen door een Geldmaat.

De Oogvereniging behartigt de belangen van alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Een van de belangrijkste taken van de Oogvereniging is ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking zoveel mogelijk een zelfstandig leven kunnen leiden. Een belangrijk onderdeel daarvan is financiële zelfstandigheid.

Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: "Zelf geld op kunnen nemen, het is voor iedereen vanzelfsprekend. Dat is het echter niet voor mensen met een visuele beperking. Geldautomaten zonder spraak kunnen ze niet bedienen, want hoe weet je welke keuze je moet maken als je het scherm niet kan lezen? We zijn daarom heel blij met de introductie van geldautomaten met spraak. Mensen met een visuele beperking kunnen nu, net als iedereen, zonder hulp geld opnemen.”

De geldmaten hebben niet alleen een spraakfunctie, ook de schermen van de automaat zijn helemaal aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. De spraakfunctie en de schermen zijn meerdere malen getest door leden van de Oogvereniging, met als resultaat een geldautomaat die het iemand met een visuele beperking mogelijk maakt om zelfstandig geld op te nemen.

Erik Kwakkel, CEO van Geldmaat: “We vinden het belangrijk dat iedereen geld kan opnemen of storten bij onze automaten, ook mensen met een visuele beperking. Daarom hebben we voor de ontwikkeling van deze spraakfunctie de hulp gezocht van de Oogvereniging. Geldautomaten van Geldmaat zijn er voor iedereen.”

Naar verwachting staan er begin volgend jaar ongeveer 2.000 geldmaten met de spraakfunctie verspreid over heel Nederland. Wilt u weten waar u de geldmaten met spraakondersteuning kunt vinden? Kijk dan op de Locatiewijze op de website van Geldmaat.

Foto DeltaLimburg.nl 

Tags
Wellicht interessant