img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-8-2020 10:30

TV-programma 'Vroege Vogels' bezoekt Het Leudal - te zien op NPO 2

Haelen - 26 augustus 2020 -  Het vorig jaar uitgegeven boek 'Het Leudal, voor nu en altijd' van Studiegroep Leudal krijgt een bijzonder vervolg. Op 26 en 27 mei heeft het team van het TV programma 'Vroege Vogels' opnames gemaakt in Het Leudal. Er wordt één aflevering (40 minuten) geheel gewijd aan dit prachtige natuurgebied in de gemeente Leudal. Deze wordt op 11 september uitgezonden op NPO 2 om 19.50 uur.  

img

Aanleiding is de publicatie vorig jaar van het door de Studiegroep Leudal uitgegeven boek ‘Het Leudal, voor nu en altijd’, dat gevolgd werd door een radio-interview op 13 oktober 2019 met de samenstellers van het boek Phlip Bossenbroek en Hans Smulders.

Dit interview leidde tot contacten met de TV-redactie van ‘Vroege Vogels’ en een tweetal oriënterende bezoeken aan het Leudal, waar met diverse betrokkenen gesproken werd over de haalbaarheid van een TV-uitzending.

Met elk contact steeg het enthousiasme en kwam het bericht dat het Leudal in de uitzendingenreeks was opgenomen. Echter, corona zorgde ook hier voor vertragingen, maar uiteindelijk werden 26 en 27 mei aangewezen als de opnamedagen.

De redactie van ‘Vroege Vogels’ heeft steeds de organisatie op zich genomen en was ook degene die bepaalde welke thema’s uiteindelijk aan de orde konden komen en wie bij welk thema voor de opnamen als deskundige gevraagd zou worden.

Aan het woord komen Phlip Bossenbroek, Hans Smulders, Hermien Hendrikx en Robbert Ouwerkerk (boswachter Staatsbosbeheer). Barend van Maanen voor de rivierbodemwantsen, Bart Hendrikx voor de varens en muurplanten en Erik Binnendijk voor de Aziatische modderkruiper. Zij werden rechtstreeks door de redactie benaderd en ingezet.

Het team van ‘Vroege Vogels’ voor de opnames bestond uit geluidsman Timo, cameraman Jeroen, natuurfilmer Stijn , presentatoren Menno  en Willemijn,  regisseur Janneke, cameravrouwen Iris & Michèle.

Bezoekerscentrum Leudal: "Het zijn lange maar zeer enerverende opnamedagen geweest waarin alle pareltjes die Het Leudal rijk is ruimschoots aan bod zijn gekomen. Het wordt een uitzending die zeer de moeite van het bekijken waard is, en waarin ons aller natuurgebied Leudal ruimschoots aandacht krijgt."

Foto: Bezoekerscentrum Leudal
 

Tags
Wellicht interessant