img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-9-2020 16:55

Stichting Leergeld Leudal-Maasgouw

Leudal/Maasgouw - 31 augustus 2020 -  In Nederland leeft 1 op de 12 kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Stichting Leergeld wil deze kinderen mee laten doen! Er zijn in totaal 108 lokale Leergeld stichtingen en daar is Stichting Leergeld Leudal-Maasgouw er één van. 

Stichting Leergeld biedt kinderen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen. Leergeld geeft geen contant geld maar zorgt voor middelen en toegang tot voorzieningen.

Over Stichting Leergeld Leudal-Maasgouw

Stichting Leergeld werkt met lokale vrijwilligers. Bestuursleden, coördinatoren en intermediairs vormen samen een team en doen hun werk onbezoldigd met grote maatschappelijke betrokkenheid. Leergeld werkt professioneel met getrainde en ervaren vrijwilligers. Elke vrijwilliger heeft een VOG en een privacyverklaring getekend.

Stichting Leergeld werkt nauw samen met Jeugdfonds Sport, Jeugdfonds Cultuur, Speelgoedbank Leudal, Kinderhulp en Jarige Job, Armoedefonds, Voedselbank en Kledingbank. 

Hoe werkt het?

Ouders en verzorgers die een minimaal inkomen hebben (120% van het minimumloon) kunnen een beroep doen op Leergeld. Dat kan eenvoudig via het aanmeldingsformulier op de website.

Na aanmelding wordt het gezin door een van de intermediairs (vrijwilliger) van de stichting thuis bezocht. Tijdens een persoonlijk gesprek wordt de hulpbehoefte geïnventariseerd en vindt toetsing plaats van de inkomens- en (eventuele) schuldensituatie. Indien nodig worden ook andere instanties ingeschakeld.

Na afhandeling van de aanvraag en de noodzakelijke verstrekking blijft de intermediair in contact met het gezin. Leergeld geeft geen contant geld maar zorgt voor middelen en toegang tot voorzieningen. Door het huisbezoek leert de intermediair het gezin van nabij kennen en gaat ‘naast’ de ouder(s) van de kinderen staan. Ook wordt er een beroep gedaan op de eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid van ouders voor de ontwikkeling en ontplooiing van het kind.

Aanmeldingen worden in eerste instantie verwerkt door de coördinatoren (voor elke gemeente één). Zij verdelen de aanvragen over de groep intermediairs die dan vervolgens een huisbezoek afleggen.

Besluitvorming over de aard van de verstrekking gebeurt door de coördinatoren op basis van de informatie die de intermediair aanreikt.

Op de website leergeld.nl staat heel veel informatie.

Wellicht interessant