img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-9-2020 08:05

100 nieuwe (insecten)hotels in Limburg

Maasgouw/Leudal - 4 september 2020 - Na de plaatsing van het mega insectenhotel in Beegden naar aanleiding van een actie van IKL Limburg en de provincie Limburg, bleven er nog zoveel locaties over - er werden meer dan 300 locaties aangedragen - dat nu is besloten om 100 wat kleinere insectenhotels ter beschikking te stellen. Deze worden de komende tijd geplaatst in 12 Limburgse gemeenten, waaronder Maasgouw en Leudal.

img

Het mega insectenhotel kwam te staan in Beegden, aan de Gaardweg/Heerstraat-Zuid. Vooralsnog worden de (wat kleinere insectenhotels) geplaatst in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Stein, Landgraaf, Gulpen-Wittem, Vaals, Horst aan de Maas, Kerkrade, Venray, Venlo, Maasgouw en Leudal.

Alle locaties zijn door lokale groepen/bewoners aangedragen en voldoen aan de vastgestelde criteria. Ze bevinden zich in een geschikte natuurlijke omgeving en liggen op een zichtlocatie, waardoor ze bijdragen aan de bewustwording van andere bewoners. Het advies dat IKL ter plaatse geeft moet ervoor zorgen dat de locatie nog beter wordt ingericht om de biodiversiteit te verhogen.

Bijvriendelijke omgeving

De wilde bij vormt een belangrijke schakel in onze voedselketen. Zo’n 80% van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen zijn afhankelijk van bijen. Helaas gaat het slecht met de wilde bij en is de helft van de 358 wilde bijen in Nederland met uitsterven bedreigd. De grootste bedreiging waar wilde bijen mee te maken hebben is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid.

De insectenhotels zijn van onschatbare waarde voor de wilde bij. Ze kunnen daar rustig overwinteren, schuilen en hun eitjes leggen.

De aanleiding

Dit voorjaar riep stichting IKL burgers op om in actie te komen en te helpen met het creëren van een bijvriendelijke omgeving. Er werden 1000 gratis zakjes met bloemenzaad uitgedeeld en men kon locaties aandragen voor de plaatsing van een mega insectenhotel, dat de Provincie Limburg beschikbaar stelde. Deze actie werd met zoveel enthousiasme ontvangen – meer dan 300 aangedragen locaties – dat IKL het initiatief nam om in samenwerking met de Provincie Limburg en verschillende Limburgse gemeenten 100 stuks 2de prijzen beschikbaar te stellen. Een kleiner formaat insectenhotel, maar met deskundig advies ter plekke. De 100 insectenhotels worden de komende tijd geplaatst door heel Limburg.

Foto DeltaLimburg.nl (plaatsing mega insectenhotel in Beegden, mei 2020)

Tags
Wellicht interessant