img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-9-2020 07:00

Veteraan voor altijd - Peter Stam - zoon van een Indië veteraan

4 september 2020 - In deze laatste aflevering van de serie 'Veteraan voor altijd' praat Marjanne Wassink met Peter Stam, zoon van een Indië veteraan. Voor de diensttijd van zijn vader in het voormalig Nederlands Indië is Peter zich pas op latere leeftijd gaan interesseren, domweg omdat er vroeger thuis niet over gepraat werd. Peter is mede-oprichter van de stichting Kinderen en Kleinkinderen Nederlands Indië en Nieuw Guinea veteranen opgericht om de traditie in Roermond voort te zetten.

De kinderen wisten wel dat hun vader in Indië had gediend, dat was geen geheim, maar echt gepraat daarover werd er niet. Wel was het altijd aanwezig in de vorm van souvenirs, de taal en sommige gewoontes. Dat zijn dingen die hij zich pas later realiseerde. De laatste jaren van zijn leven sprak zijn vader er steeds meer over; het had hem meer gedaan als dat hij wilde laten merken. 

Peter ging met zijn vader naar Roermond en na zijn overlijden is hij steeds uit zijn naam blijven gaan. Een paar jaar geleden heeft Peter met nog twee anderen de stichting Kinderen en Kleinkinderen Nederlands Indië en Nieuw Guinea veteranen opgericht om te traditie in Roermond voort te zetten. Hieruit is ook de actie met de herdenkingslinten voortgekomen, die dit jaar tijdens de herdenking te zien zullen zijn.

De serie 'Veteraan voor altijd' bestaat uit zeven portretten en wordt uitgezonden in aanloop naar de Herdenking bij het Nationaal Indië Monument op 5 september, die vanaf 13.45 uur live op TV wordt uitgezonden door L1.

Videoreportage Pieter Cornelissen / interview Marjanne Wassink

Tags
Wellicht interessant