img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

5-10-2020 08:39

De live audities voor het Muziektheater Cuypers - een impressie

Roermond - 5 oktober 2020 - In 2021 is het honderd jaar geleden dat de beroemde bouwmeester Pierre Cuypers is overleden en dat jaar is in Roermond dan ook uitgeroepen tot Cuypersjaar. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een muziekproductie over deze bijzondere man: het Muziektheater Cuypers. Na de online audities volgden gisteren de live audities - voor 7 hoofd- en bijrollen en 24 leden voor het ensemble - en wij mochten een kijkje komen nemen. 

Het Muziektheater Cuypers wordt het hoogtepunt van het Cuypersjaar. Eind december 2021 is de uitvoering in Theaterhotel De Oranjerie. 

De naam van Pierre Cuypers is onlosmakelijk verbonden aan Roermond. Hij is er geboren, bracht een groot deel van zijn carrière door in deze stad en zijn grafmonument staat op het Oude Kerkhof. Als architect is Cuypers verantwoordelijk voor de bouw van vele kerken in Nederland. Hiernaast is hij bekend als bouwmeester van onder andere het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en Kasteel de Haar in Haarzuilens. 

Het Muziektheater Cuypers gaat verder dan zijn beroemde bouwwerken. Naast zijn karakter als perfectionistische architect, gaat het om de mens achter het werk en zijn rol als vader. Bart Segers is verantwoordelijk voor de regie van de productie: "In een bijna abstract minimalistisch vormgeven decor komt het bevlogen leven van Cuypers tot leven. Met veel zang en dans wordt het een dynamisch stuk. En wat ontzettend leuk is, er is ook een link naar het heden”.

Het verhaal en de liedteksten zijn geschreven door Ton Nizet. De muziek is gecomponeerd door Ron Antens.

Foto en reportage Fred Simons

Wellicht interessant