img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-10-2020 01:45

Terugblik bijeenkomst collectieve woonvormen Ell

Ell - 16 oktober 2020 - Op 10 oktober vond in Ell een bijeenkomst plaats met als thema 'Een project collectief wonen opzetten, hoe doe je dat? Er waren circa 30 initiatiefnemers bijeengekomen in het gemeenschapshuis in Ell om hierover in gesprek te gaan. Via een livestream volgden zo'n 35 mensen de bijeenkomst van huis uit. 

img

Op veel plaatsen in Limburg zijn er (bewoners)initiatieven om een collectief woonproject op te zetten. Bij collectief wonen zijn je buren geen onbekenden, maar mensen waarmee je samen bouwt, woont en leeft. Zo’n wooncollectief draagt bij aan langer zelfstandig wonen voor ouderen, maar biedt ook nieuwe woonvormen voor jongeren.

Gedeputeerde Andy Dritty gaf in zijn toespraak aan dat de provincie dit soort initiatieven met subsidies en leningen graag ondersteunt. Vervolgens kwamen drie praktijkvoorbeelden aan de orde:

- Iewan is een project met duurzame sociale huur woningen dat 5 jaar geleden tot stand kwam. Op basis van hun ervaringen hebben ze zelfs een cursus ontwikkeld, die in het middagdeel besproken werd.

- In Castenray is de oude school met veel inzet van het dorp verbouwd tot 5 zorgappartementen.

- In Ell wordt gewerkt aan 10 woningen voor jongeren en ouderen. 

Kilimanjaro Wonen begeleidt veel collectieve woonprojecten en kon daarom veel praktische tips mee geven aan de toehoorders.

Informatie over Collectief Wonen, de livestream, de presentaties van deze dag en documenten, ondersteunend in het proces om te komen tot collectief wonen, kun je hier terugvinden.


Tekst VKKL/stockfoto

 

Tags
Wellicht interessant