img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-10-2020 10:43

Aanleg Slim Energienet in Roermond stap dichterbij

Roermond - 26 oktober 2020 - De gemeente Roermond heeft een subsidie ontvangen uit het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken. Hiermee komt de aanleg van een Slim Energienet in Roermond dichterbij. Er wordt onderzocht hoe in eerste instantie 600 woningen in de wijk Tegelarijeveld aangesloten kunnen worden. Het doel: inwoners van Roermond helpen om duurzamer en energiezuiniger te wonen. Naar verwachting wordt het warmtenet vanaf 2021 aangelegd.

img

In 2050 alle woningen van het aardgas af

Slim Energienet Roermond is een initiatief van Enpuls, ENGIE, de gemeente Roermond en de Provincie Limburg. Samen ontwikkelen zij momenteel de randvoorwaarden om een betrouwbaar en betaalbaar warmtenet aan te leggen. De (rest)warmte voor dit slimme energienet komt in eerste instantie van Smurfit Kappa Roermond Papier en zorgt straks voor warmwater in woningen en kantoorpanden.

Rens Evers, wethouder: “Door slim gebruik te maken van lokale warmte kan het aardgasverbruik in de woningen omlaag wat bijdraagt aan duurzamer en energiezuiniger wonen.” 

Eerste woonwijk Tegelarijeveld

De wijk waarnaar gekeken wordt om een warmtenet aan te leggen is Tegelarijeveld in Roermond. Deze wijk ligt vlakbij Smurfit Kappa. In Tegelarijeveld liggen diverse woningen van woningbouwcorporaties Nester en Wonen Zuid. Zij denken als partner mee in de totstandkoming van een warmtenet. Ook particuliere woningeigenaren worden hierbij betrokken. Uitgangspunt voor alle partners is dat het warmtenet een goed en betaalbaar alternatief moet zijn voor wat er nu in de woningen aanwezig is;  namelijk de op aardgas gestookte CV ketel. Inwoners van de betreffende woningen in Tegelarijeveld ontvangen een brief met meer informatie.  

In de toekomst een uitgebreid warmtenet

Slim Energienet Roermond is voornemens de komende jaren meer woningen en woonwijken aan te gaan sluiten op een warmtenet. Ook wil ze andere lokale industrieën die restwarmte kunnen leveren koppelen aan het open warmtenet. Momenteel wordt er nog onderzocht hoe in eerste instantie zo’n 600 woningen in de wijk Tegelarijeveld aangesloten kunnen worden. De eerste stap is nu om het complete plan van aanpak rond te maken om vervolgens met inwoners in gesprek te gaan. Naar verwachting wordt het warmtenet vanaf 2021 aangelegd.
 
Kijk voor meer informatie op: www.slimenergienetroermond.nl.

Afbeelding Slimenergienetwerkroermond.nl/DeltaLimburg.nl

 

Tags
Wellicht interessant