img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-11-2020 10:43

Linda - Zelf een boek schrijven #3: vertelperspectief kiezen

Weert - 12 november 2020 - Bij miljoenen mensen staat het in de top vijf van dingen die ze ooit nog eens gedaan willen hebben in het leven: een boek schrijven. Wij delen onze ervaringen met je en de belangrijkste tips en trucs. Natuurlijk is elke schrijver anders, echter veel processen hebben toch overlap met elkaar. Vindt vooral de weg die voor jou het beste voelt…

img

Als je mijn eerste twee columns ‘zelf een boek schrijven’ hebt gelezen (column 1 / column 2) dan heb je tijd en ruimte vrij gepland in je agenda, je hebt misschien zelfs al een planning gemaakt op hoofdstuk niveau. Je hebt ook al jouw ideeën door de trechter gehaald, ofwel je hebt structuur aangebracht. Je hebt bijvoorbeeld per hoofdstuk een logische verhaallijn opgezet en je hebt je verdiept in de wijze hoe wij als mens verhalen vertellen (zie: Heroes journey - Joseph Campbell).

Ook weet je voor wie je schrijft, wie je lezer is en je welke sfeer je neer wil zetten… nu is het tijd om vlijtig aan de slag te gaan.

Begin daar waar het voor jou goed voelt.

Soms kan het zo zijn dat je daarvoor ergens in het midden of halverwege begint.

Je voelt vanzelf waar het voor jou op dat moment ‘kriebelt’, begin daar… de rest volgt vanzelf.

Let wel op dat je nu jouw vertelperspectief gaat kiezen, een van de belangrijkste punten bij het schrijven van een boek.

Van waaruit schrijf je? Wil je de lezer het gevoel geven dat hem iets wordt verteld? Of wil je de lezer iets laten beleven? 

Over vertelperspectieven kun je heel erg veel vertellen, echter theoretisch gezien heb je de keuze over vier verschillende soorten:

1. Persoonlijk - als je hoofdpersoon of een van de personages in je verhaal aan het woord is. Je vertelt vanuit de 'stem' van dit karakter. 

2. Onpersoonlijk - wanneer je het verhaal vertelt alsof je het observeert vanaf een afstand. 

3. Alwetend -  kan je meenemen naar het heden, het verleden en de toekomst. Deze vorm 'mag' in de gedachten en gewetens wroeten van elk personage en hij of zij overziet alles. 

4. Meervoudig - vertelt vanuit meerder blikvelden van diverse karakters, naast elkaar. 

Twijfel jij over jouw geschikte vertelperspectief? Kijk dan eens naar vergelijkbaar materiaal wat andere auteurs doen die eenzelfde soort boek geschreven hebben. Of, probeer eens vanuit elk perspectief een klein stuk te schrijven en bekijk dan wat er achteraf voor jou het beste voelt.

Heb jij een vraag over het schrijven van je eigen boek? Stuur dan een mailtje naar linda@bullseyepublishing.nl alle vragen worden verzameld en in een volgende column beantwoord. 

Ik wens je weer veel schrijf- en leesplezier toe. Linda

Neem ook eens een kijkje op de website van Linda Gielen: www.bullseyepublishing.nl

Tags
Wellicht interessant