img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-10-2020 12:32

Linda - Zelf een boek schrijven #2: ik weet waar ik over wil schrijven, en nu?

Weert - 1 oktober 2020 - Bij miljoenen mensen staat het in de top vijf van dingen die ze ooit nog eens gedaan willen hebben in het leven: een boek schrijven. Daarom zal ik zo nu en dan mijn ervaringen, en onze tips en trucs met jullie delen. Natuurlijk is elke schrijver anders, echter veel processen hebben toch overlap met elkaar. Vindt vooral de weg die voor jou het beste voelt… vorige keer schreef ik over 'waar te beginnen', nu over de stap daarna.

Je weet het onderwerp waar je boek over zal gaan. Je hebt tijd en ruimte ingepland om je terug te trekken en te gaan schrijven… toch weet je niet waar je moet beginnen. 

Meestal zeggen we dan grappend ‘linksboven’, echter we weten maar al te goed waar de schrijver in spé tegenaan loopt : de structuur, de opbouw, het vertelperspectief en de samenhang. Veel schrijvers stoppen op dit punt net zo enthousiast als ze ooit begonnen zijn. Jammer, want met een klein beetje overzicht zou dat niet nodig zijn.

Wij adviseren om voor jezelf een moodboard te maken. Een collage van afbeeldingen en stukjes tekst dat je boven jouw ‘schrijftafel’ hangt. Dit zal als inspiratiebron en handvat kunnen dienen, om telkens weer zonder al te veel moeite in jouw boek te duiken.

Je thema is bekend. Je gevoel erbij is ook bekend (je moodboard), ga dan opzoek naar jouw doelgroep. Wie zijn de mensen waarvoor jij dit boek gaat schrijven? Dit klinkt eenvoudig, maar het is vaak de een van de moeilijkste stappen. De meeste schrijvers die wij deze vraag stellen geven als antwoord : voor iedereen die het wil lezen.

Helaas, beste schrijver, dat is niet het antwoord dat een uitgever wil horen. Net als in een bedrijf is ‘iedereen met interesse’ geen doelgroep. Ga dus echt op onderzoek uit, zodat jouw lezer zich ook echt aangetrokken en aangesproken kan voelen in het werk dat je gemaakt hebt. Schrijf je voor mannen of voor vrouwen? In welke leeftijdscategorie valt de lezer? Is het een zakelijk boek om iets van te leren of gaan mensen het privé lezen bij een haardvuur met een goed glas wijn? Bestaat er al een soortgelijk boek (vooral interessant bij zakelijke boeken of boeken voor professionals)? Wat ga ik anders schrijven? Welke meerwaarde ga ik toevoegen? Waarom zou mijn doelgroep mijn boek moeten lezen?

Het klinkt als een hoop werk, voordat er überhaupt een letter op papier staat. Echter een goede voorbereiding is het halve werk. Nu duurt het niet lang meer voordat we kunnen starten met schrijven… lees daar meer over in het volgende deel ‘zelf een boek schrijven’.

Vragen mogen gestuurd worden naar linda@bullseyepublishing.nl alle vragen worden verzameld en in een volgende column beantwoord. Ik wens je veel schrijf- en leesplezier toe. Linda

Neem ook eens een kijkje op de website van Linda Gielen: www.bullseyepublishing.nl

Foto: Freepik.com 

Tags
Wellicht interessant