img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-11-2020 10:50

Linda - Een leven op onze planeet

Weert - 26 november 2020 - Het boek 'Een leven op onze planeet' is een onverhulde noodkreet van de bekende Britse bioloog en filmmaker David Attenborough. De 94-jarige Attenborough neemt ons allereerst mee op een biografische reis waarin hij laat zien wat er allemaal verandert is in slechts 1 mensenleven, het zijne. Het hoe en wat steekt hij allerminst onder stoelen of banken. 

Van de eerste ruimtereis tot aan boskap, de ongebreidelde groei sinds WO2, het uitmoorden van gorilla's en walvissen, vergiftiging van koraal en onophoudelijke vervuiling, het komt allemaal met een goede reden aan bod, want aan de hand van zijn eigen leven legt Attenborough ons uit waar we nu staan en wat we nog kunnen doen om onze planeet Aarde veilig te stellen.

Het 'shifting baseline syndrome' zorgt ervoor dat wij mensen, elke generatie opnieuw, ons 'normaal' baseren op eigen huidige ervaringen. Gevoel van wildernis of ongerepte natuur is nog slechts een illusie. Wij zien nog enkel wat wij zien, maar wij zien niet wat er ooit was, generaties voor ons. Wij mensen uit het Antropoceen* zijn inmiddels gewend geraakt aan een verarmde planeet, we weten niet beter.

Binnen 300 jaar hebben we maar liefst 4 miljard hectare aan boomkap en drooglegging op onze naam staan. We hebben het wilde voor het tamme vervangen, de planeet 'naar onze hand gezet' en delen deze niet meer met andere levende wezens.

Gelukkig laat Attenborough het niet bij een apocalyptisch relaas in dit boek, hij geeft ons handvaten om te redden wat er te redden valt. Stop ontbossing, geef industriële landbouwgrond terug aan de natuur, zet wildernis boerderijen op, ga voedsel slimmer produceren, zorg voor terugkeer van het roofdier in de natuur (o.a. de wolf), meet met een veranderde waardebepaling, zorg voor minder afval en maak gebruik van groene architectuur zijn slechts enkele grepen uit de geschetste redmiddelen van Attenborough.

Want hoe ernstig onze fouten ook zijn, de natuur lijkt ze ongedaan te kunnen maken, mits ze de kans maar krijgt, sust Attenborough de verontruste lezer. Echter, de nood van verandering maakt hij maar al te duidelijk in de laatste akte van zijn boek.

Dit doet hij door een vooruitblik op de huidige en toekomstige generaties, beginnende bij het jaar 2030. Onomkeerbare veranderingen, uitputting, schaarste, rampen en pandemieën liggen volgens de schrijver op de loer. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de levende natuur op kiepen staat. Als wij als mens überhaupt overleven dan zullen we onze weg moeten zoeken op een blijvend arme planeet. Het vooruitzicht op 9.4 tot 12.7 miljard mensen in het jaar 2100 is op zich al alarmerend, zeker als we weten dat we nu al 1.7 keer meer verbruiken dan dat de aarde binnen 1 jaar aan kan vullen. Een humanitaire crisis en de grootste noodgedwongen migratiegolf in de menselijke geschiedenis staan voor de deur als we niets veranderen, zo schrijft Attenborough.

Het wordt tijd dat Homo sapiens (letterlijk vertaald: de wijze mens) zijn naam eer aan gaat doen! Stop het verlangen naar een permanente groei. In een eindige wereld kan niets voor altijd blijven groeien. Stop met groeien, en wordt eens eindelijk volwassen... is het dringende verzoek van Attenborough dat we ons allen ter harte mogen nemen.

Een intens boek dat met wetenschappelijke onderbouwing laat zien hoe we ervoor staan. Een boek dat naar mijn mening elke (mede)bewoner van deze planeet gelezen moet hebben!

Wil je het zelf lezen of iemand cadeau doen, dit zijn de gegevens van het boek:

Een leven op onze planeet, David Attenborough | ISBN 9789024592074 

Ik wens je veel inzicht en wijsheid toe. Linda

Neem ook eens een kijkje op de website van Linda Gielen. 

Wellicht interessant