img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-11-2020 18:11

Nieuwe busstation bij NS-station Roermond is klaar

Roermond - 13 november 2020 - Het busstation bij NS-station Roermond is volledig vernieuwd. De bus rijdt nu verdiept langs de verbrede perrons waardoor reizigers makkelijker in- en uitstappen. Er zijn meer perrons, het ontwerp, geïnspireerd op de rivieren bij Roermond, is wijds opgezet en overzichtelijk en er is veel wintergroene beplanting. In een grote overdekte wachtruimte staat een display met informatie over tijden en perrons. 

img

Ook voor mensen met een beperking

Alle bussen hebben een vast perron, om het eenvoudig te houden voor de reizigers. Uiteraard beschikt het station over alle voorzieningen zodat iedereen (ook mensen met een handicap) van het busstation gebruik kan maken. Voor blinde en slechtziende reizigers zijn er niet alleen de gebruikelijke voorzieningen, maar is ook een uniek systeem naar Nederland gehaald. Wayfinding, een app die al jaren in New York en Barcelona draait, navigeert mensen blindelings naar de juiste plek. De inzet van dit systeem in Roermond is uniek in Nederland. 

Uitvoering in coronatijd

Het nieuwe busstation is een belangrijke mijlpaal voor de stationsomgeving” stelt wethouder Rens Evers. “Het is veilig, duurzaam, mooi en zeer toegankelijk voor iedereen. De uitvoering vond plaats tijdens de coronacrisis. Aan de ene kant is er hierdoor natuurlijk aanzienlijk minder overlast geweest voor reizigers, aan de andere kant is er extra hard gewerkt om op tijd alle materialen ter plaatse te krijgen en om coronaveilig goed door te werken. Dat is allemaal gelukt. Zonder budget- of tijdsoverschrijding. Ook daar ben ik trots op. Het is een goede eerste stap op weg naar het regionale mobiliteitsknooppunt dat de Roermondse stationsomgeving zal worden. 

Het woord is aan de reizigers

Nu is het woord aan de reizigers. In een enquête kan iedereen zijn/haar mening geven. Vind je het mooi? Of niet? Voel je je veilig? Is het helemaal duidelijk waar je moet zijn? Op de website van de gemeente Roermond kun je de enquête invullen

“We hechten veel waarde aan de mening van de reizigers” benadrukt de wethouder. “Dit is een belangrijk busstation dat na de coronacrisis weer volop wordt gebruikt. Daarom moet het helemaal goed zijn. We hopen dat veel mensen hun mening geven, ondanks dat er in deze vreemde tijd minder wordt gereisd. Heb je het toevallig toch gezien? Geef dan voor je mening aan ons door. Binnenkort verschijnt een video over het busstation. Ook daarop zal alles te zien zijn.”

De deuren gaan open

Gemeente Roermond ontwikkelt de stationsomgeving tot regionaal mobiliteitsknooppunt in samenwerking met Provincie Limburg, Arriva, NS en Prorail. Er gaat nog veel gebeuren. De oude wagonloods tussen het station en het busstation wordt in ere hersteld. De deuren gaan letterlijk open zodat reizigers in een nostalgische omgeving droog en beschut op de bus kunnen wachten. Samen met NS wil de gemeente deze werkzaamheden combineren met de verbouwing van het het stationsgebouw. De raad neemt hierover begin 2021 een besluit.

Foto John Sondeyker

Wellicht interessant