img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-12-2020 18:10

900 bomen geoogst op de Beegderheide voor MEERGroen

Beegden - 12 december 2020 - Bomen planten wordt gezien als dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden. In plaats van bomen en struiken te kopen, wordt met vrijwilligers de overdaad aan jonge struiken en bomen geoogst in natuurgebieden. Deze worden dan op een later tijdstip elders terug geplant. Vandaag gebeurde dit ook op de Beegderheide in de gemeente Maasgouw, waar zo'n 900 bomen werden geoogst.

Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda slaan de handen ineen om deze winter minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven. Zij zien bomen planten als dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden.
 
Meestal worden bomen en struiken afgenomen bij boomkwekers. Maar er is een andere voor de hand liggende maar weinig gebruikte bron voor plantgoed: de natuur. Meer Bomen Nu verzamelt met vrijwilligers de overdaad aan jonge struiken en bomen in natuurgebieden, en plant die op andere plekken terug. MEERGroen doet dit al jaren als standaard onderdeel van natuurbeheer.
 
Vandaag waren er op acht locaties in Nederland oogstdagen. Eén daarvan was de Beegderheide in de gemeente Maasgouw. Hier hebben 12 vrijwilligers circa 900 bomen geoogst (560 grove dennen, 75 zomereiken, 60 ruwe berken, 60 vuilbomen, 140 lijsterbessen en 1 hulst). Uiteraard werden de corona-voorschriften in acht genomen. Er werd in tweetallen op afstand van elkaar gewerkt.
 
De bomen zijn nu opgekuild op een boerderij in Baexem en worden in januari verspreid naar plantlocaties. Daar worden ze weer door vrijwilligers geplant. Zo maken vrijwilligers Nederland weer een beetje groener.

Foto's: John van den Berg

Wellicht interessant