img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-12-2020 10:46

Dijkversterking Thorn-Wessem - uitwerking keuze bij Maasboulevard Wessem

Wessem - 19 december 2020 - Op 30 november hebben een afvaardiging van het Comité Behoud Historisch Aanzicht Wessem, Dorpsraad Wessem, gemeente Maasgouw en Waterschap Limburg met elkaar gesproken over de Maasboulevard in Wessem. Er bestaat volgens het Comité op dit moment geen draagvlak van de keuze van de type kering (ophogen maaiveld).   

img

De gemeente Maasgouw en Waterschap Limburg hebben beloofd de uitwerking van de keuze ‘ophogen maaiveld’ bij de Maasboulevard te vergelijken met een zelfsluitende kering. Deze vergelijking wordt op alle aspecten in beeld gebracht die van toepassing zijn op het moment dat een keuze wordt gemaakt voor een dijktracé.

Bij elke afweging spelen verschillende belangen. Om tot een integrale afweging te komen worden de onderstaande aspecten in ogenschouw genomen: 

- Hoogwaterveiligheid en techniek

- Ruimte voor de Maas

- Kosten en financierbaarheid

- Beheer en toekomstvastheid

- Omgeving (draagvlak)

- Ruimtelijke kwaliteit.

Met als vertrekpunt de keuze in het ontwerp Voorkeursalternatief ‘ophogen maaiveld’ wordt de uitwerking van deze keuze vergeleken met de voorkeur van de omgeving van een zelfsluitende kering. Op verzoek van het Comité Behoud Historisch Aanzicht Wessem wordt bekeken op welke wijze de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als onafhankelijk adviseur kan worden betrokken. 

Dit proces wordt in 2021 vormgegeven, afhankelijk van wat mogelijk is gelet op de RIVM richtlijnen in verband met corona, waarbij de voorkeur uitgaat naar fysieke bijeenkomsten. 

Ontwerpnota Voorkeursalternatief

Tot en met 28 december aanstaande ligt de ontwerpnota Voorkeursalternatief met de milieueffectrapportage fase 1 ter inzage. Op 22 december is er nog de mogelijkheid vragen te stellen tijdens een telefonisch spreekuur. Kijk voor meer informatie en het aanmelden van een spreekuur op de website.
 
Ook in 2021 worden spreekuren georganiseerd voor Thorn-Wessem. Omgevingsmanager Ralph Gaastra gaat graag een-op-een in gesprek en beantwoordt dan vragen.  

Foto DeltaLimburg.nl

Wellicht interessant