img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-3-2021 09:52

Basisschool de Sleye in Heel krijgt groen speelplein

Heel - 26 maart 2021 - De zomers in Nederland worden steeds warmer en dit merken ze op het schoolplein van BS de Sleye in de zomer ook, dit komt natuurlijk door de grote stenen oppervlakte. Ook voor de kinderen is er niet veel uitdaging en weinig verkoeling. De basisschool, vrijwilligers en de gemeente Maasgouw hebben nu de handen ineen geslagen. Er zijn diverse bomen geplant en er komt een grasveld, een klimwand en diverse stoepspelletjes. 

img

Om op het schoolplein meer uitdaging te creeëren voor de kinderen en meer verkoeling te brengen, heeft een groepje vrijwilligers, contact gezocht met school om hiervoor een nieuw ontwerp te maken. Eerst is er samen met een aantal kinderen gebrainstormd over wat zij zouden willen. Natuurlijk kan er geen bos komen en ook de gevraagde beek met speelplek was niet realistisch. Maar het was wel duidelijk dat de kinderen verkoeling wilden en iets om te spelen.

Op basis van het opgestelde “moodboard” is de werkgroep in overleg gegaan met de gemeente Maasgouw over de mogelijkheden.Binnen de gemeente is men op dit moment ook actief bezig met thema’s als klimaat en duurzaamheid, dus het verzoek om mee te denken werd bij de gemeente positief ontvangen en gezamenlijk is het ontwerp gemaakt.

Om meer schaduw en verkoeling te creëren heeft de gemeente een 3-tal bomen gezet, direct om het schoolplein heen op het grasveld. Deze bomen zullen op het schoolplein zorgen voor schaduw. Daarnaast zijn er 2 bomen op het plein zelf bijgekomen.

Deze activiteiten leverden heel wat kijkplezier op, met name bij de kleuters die behoorlijk onder de indruk waren van de gemaakte plantgaten en het grondverzet. De gemeente heeft deze bomen geplant als onderdeel van het 1 miljoen bomenplan dat in Limburg wordt uitgevoerd. 

Om de zon, die hoogzomer de hele dag op de ramen staat, te verminderen, zijn er door de kinderen van groep 7 klimplanten gezet in bakken voor de kleuterlokalen. Iedere klas wordt voorzien van enkele gieters zodat de kinderen zelf ook een rol krijgen in het water geven en zorgen voor de planten.

De wens van de kinderen om meer activiteiten te hebben op het schoolplein, is uitgewerkt in een heuse klimwand en er komen gekleurde stippels op het schoolplein die de kinderen kunnen gebruiken bij allerlei hinkel en spring spelletjes.

Als de kinderen even niet willen spelen maar willen chillen, dan kunnen ze deze zomer ook op het gras terecht. Zodra het mag met de huidige COVID maatregelen gaat een groepje ouders aan de slag om stoeptegels eruit te halen en deze te vervangen door grasraster matten, waardoor het geheel een groene aanblik krijgt.

"Een mooie samenwerking tussen de basisschool, vrijwilligers en de gemeente Maasgouw om Heel weer een beetje groener te maken."

Foto's/tekst Sabine de Jong

Tags
Wellicht interessant