img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-6-2021 18:26

Gemeente Maasgouw beëindigt erbarmelijke huisvesting arbeidsmigranten

Linne - 1 juni 2021 - Tijdens een gezamenlijke  controle van de vreemdelingenpolitie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Maasgouw werden op 27 mei ruim 50 arbeidsmigranten aangetroffen. Ze verbleven onder erbarmelijke omstandigheden op een boerderijcomplex in Linne. Burgemeester Stef Strous: "Ik heb zelden zo een mensonterende situatie meegemaakt. Vooral de onveilige situatie waarin we de mensen aantroffen, maakte uitstel van maatregelen voor mij onbespreekbaar.”

img

Schrijnende situatie

Tijdens de controle van het agrarisch bedrijf in Linne worden ruim vijftig Roemeense arbeidsmigranten aangetroffen. Ze verblijven onder zeer erbarmelijke en gevaarlijk omstandigheden in de bijgebouwen van de hoeve. Hier zijn meerdere slaapvertrekken ingericht, een eetkamer, kookruimten en een sanitaire ruimte. Aan de achterzijde staan nog enkele mobiele woonunits. Verspreid over de slaapvertrekken staan bijna zeventig bedden en stapelbedden.

Juist de zeer gebrekkige en gevaarlijke huisvesting van de arbeiders is voor de gemeente aanleiding om binnen haar bevoegdheid hier direct een einde aan te maken. De eigenaar is gesommeerd binnen 24 uur de arbeiders elders te huisvesten. De eigenaar heeft hier gehoor aan gegeven.

Een deel van de arbeidsmigranten zijn jongvolwassenen, maar er zijn ook ouderen aanwezig, enkelen met zichtbare fysieke klachten. Sommigen maken een kwetsbare, deels verwaarloosde indruk. De taalbarrière maakt dat de arbeiders in hoge mate afhankelijk zijn van een voorman. Deze vertoont intimiderend gedrag, zowel richting de ambtenaren als de arbeidsmigranten. De arbeiders lijken schuw voor hem te zijn.

Erbarmelijke omstandigheden

Het complex oogt zwaar verouderd, vervuild en verwaarloosd. De verblijfsruimten zijn zwaar vervuild, met name waar het eten wordt bereid. Aan schoonmaak of onderhoud wordt weinig aandacht besteed en schoonmaakartikelen zijn nergens te zien. Alle koel- en vrieskasten zitten overvol met etenswaar. Er ligt rommel en vuiligheid op vloeren, muren en meubilair.

Onveilige huisvesting

Goede ventilatie lijkt er niet te zijn, sommige stapelbedden komen tegen het dak aan. 

Veiligheidsvoorzieningen als brandmelders zijn ondeugdelijk, blusmiddelen zijn niet aanwezig. Mogelijke vluchtwegen ontbreken of zijn gebarricadeerd. Ramen zijn soms versperd met tralies. Het is soms een combinatie van slaap- en eetgelegenheid; kookvoorzieningen met gasflessen en gasbranders staan in de directe omgeving van volle slaapruimten met vier tot zes personen.

Het eigenaarsechtpaar lijkt zich afzijdig te houden van de leefsituatie van de arbeidsmigranten. Zo hebben zij geen deugdelijke administratie van de bewoners in de vorm van een nachtregister. Globaal overzicht zeggen ze wel te hebben. Een klapper met kopieën van identiteitsbewijzen wordt getoond, of deze volledig is kan niet bevestigd worden.

Een eerdere inspectie vond plaats op 20 mei. Samen met de politie en de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezochten ambtenaren van de gemeente Maasgouw het boerderijcomplex. Van de aangetroffen bedden bleken er 58 beslapen te zijn. Men trof toen slechts enkele Roemeens arbeidsmigranten aan. Deze zijn door de inspectie gehoord in het bijzijn van tolken.

010621/HvL

Wellicht interessant