img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

31-7-2021 13:18

Maasbracht krijgt levensgroot standbeeld Pierre Cnoops

Maasbracht - 31 juli 2021 – De in 2018 overleden buuttereedner Pierre Cnoops krijgt een eigen levensgroot standbeeld, geïnspireerd op zijn bekendste buuttepersonage 'De Jaeger'. Aan de Havenstraat in Maasbracht. Het beeld heeft een QR-code, waarmee bezoekers via hun mobieltje geluids- en beeldfragmenten van Pierre’s optredens kunnen oproepen. Het is de bedoeling dat het standbeeld wordt onthuld op 11 november; de start van het nieuwe vastelaovesseizoen. 

img

Het standbeeld van de oud-inwoner van Maasbracht zal een prominente plaats krijgen aan de Havenstraat. Het kunstwerk is een ontwerp van de Roermondse kunstenaar Dolf Wong Lun Hing. 

De gemeente Maasgouw ondersteunt het initiatief en draagt zorg voor het beheer.

Een lokaal comité, bestaande uit vrienden en bewonderaars, ijvert al ruim een jaar voor een blijvend eerbetoon aan ’s lands bekendste buuttereedner. Dankzij steun van bedrijfsleven en particulieren kon begin dit jaar worden gestart met de voorbereidingen en de productie van het kunstwerk. Onlangs werd in aanwezigheid van wethouder Tim Snijckers bij Bronsgieterij Custers het wassen model getoond aan de opdrachtgevers en de naaste familie van Pierre Cnoops. Tevens vond de ondertekening plaats van een goedkeuringsovereenkomst tussen de initiatiefnemers en mevrouw Beppie Wong, weduwe van ontwerper Dolf Wong.

Voor de feestelijke onthulling is samenwerking gezocht met de plaatselijke carnavalswereld. Carnavalsvereniging Onger ‘t Viaduct uit Maasbracht en Brachterbeek, thuisbasis van Pierre Cnoops, heeft toegezegd daarin het voortouw te willen nemen. Tevens zal Onger ’t Viaduct het kunstwerk symbolisch adopteren om, aldus de vereniging “de gedachte aan Pierre Cnoops, alsmede de humor en satire binnen de vastelaovend levend te houden”.

Van buuttereedner tot bekende Nederlander

Pierre Cnoops was 58 jaar de bekendste buuttereedner (tonprater) van Nederland en Vlaanderen.Na zijn debuut in 1961 en een vervolg in 1962 werd hij in 1963 voor het eerst winnaar van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen. Een kampioenstitel die hij daarna nog twee keer zou veroveren. Die overwinningen leverde hem veel bekendheid op.

Dankzij zijn verschijning in diverse landelijke tv-shows, o.a. bij Willem Duys, en reclamespotjes werd Pierre in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een bekende Nederlander. Pierre Cnoops nam verschillende cd's en elpees op. Zijn artiestenjubilea werden de afgelopen decennia groots gevierd. Pierre ontving diverse hoge carnavalsonderscheidingen uit binnen- en buitenland.

Ook werd hij benoemd tot ereburger van Maasbracht, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Limburger van Verdienste. Behalve postbeambte was hij ook vele jaren gemeenteraadslid van Maasbracht. Op 20 januari 2018 gaf Pierre zijn laatste optreden in Moelingen (B). Hij zou afscheid nemen in Reuver in februari 2019 tijdens de revue "Vastelaovend wie Toen", maar hij overleed op 1 december 2018 op 80-jarige leeftijd.

Het beeld 'De Jaeger'

Bij zijn derde deelname aan de Limburgse Buuttekampioenschappen in 1963 in Eijsden won Pierre met zijn buut 'De Jaeger'. Zijn humoristische act inspireerde beeldhouwer/tekenaar Dolf Wong Lun Hing (1921 – 2017) tot het scheppen van het gelijknamige bronzen miniatuur dat al een 15-tal jaren dienst doet als de Pierre Cnoops Wisseltrofee voor de winnaar van de jaarlijkse Limburgse buuttekampioenschappen. Volgens weduwe Beppie Wong was het Pierre Cnoops zelf die haar man Dolf benaderde voor het maken van een passende wisseltrofee.

Dolf Wong besloot aansluitend om een karikatuur te maken van Pierre’s beroemde alter ego “De Jaeger’. “Dolf en ik hielden erg veel van de humor van Pierre”, aldus Beppie Wong. “Dat kun je ook terugzien in het beeld.”

Voor het standbeeld in Maasbracht, zoals het levensgroot in brons wordt gegoten, werd met behulp van 3d-technieken van het oorspronkelijke miniatuur een replica gemaakt.  Het technische voorwerk, noodzakelijke aanpassingen, alsmede de ambachtelijke productie worden verricht door Bronsgieterij Custers te Grathem. Adviezen worden daarbij verstrekt door Beppie Wong.

QR-code

Het standbeeld zal worden voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers via hun mobieltje geluids- en beeldfragmenten van Pierre’s optredens kunnen oproepen. Alle live-fragmenten worden beschikbaar gesteld door provinciale omroep L1.

Foto Karel Bingen
310721/HvL

Wellicht interessant