img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-8-2021 15:00

Fietsroute van de week - vanuit Ell langs de Maasplassen

Ell - 22 augustus 2021 - Deze week een prachtige fietsroute door het landelijke en waterrijke Midden-Limburg met een lengte van bijna 38 km. Onderweg voert de route door allerlei dorpjes waaronder Neeritter, Swartbroek, Thorn en Grathem en langs diverse bezienswaardigheden zoals kasteel Groot Buggenum, de Stiftkerk in Thorn en langs verschillendse watermolens, waaronder de Armenmolen. Start- en eindpunt in Ell (Sebastiaanstraat).  

img

Vanuit Ell fiets je door het landelijke Limburgse landschap naar Grathem. Je rijdt een stukje door het dorp heen en maakt vervolgens een uitstapje naar kasteel Groot Buggenum. Dit kasteel werd voor het eerst vermeld in 1419. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het kasteel flink beschadigd en in de jaren na de oorlog raakte het ernstig in verval. In 1971 kocht een Duitse professor het kasteel om het te laten restaureren. Tegenwoordig is het kasteel in handen van de provincie Limburg.

Vanuit Grathem fiets je verder naar het witte dorpje Thorn. De witte huisjes in dit dorp hebben al menig schilder geïnspireerd. In het centrum kun je een kijkje nemen bij de Sint-Michaëlkerk of Stiftskerk. Even verderop fiets je langs de kasteelhoeve De Grote Hegge. Vanuit Thorn fiets je via Neeritter en Swartbroek terug naar Ell.

Op deze route fiets je langs verschillende watermolens. Zo fiets je in Grathem langs de Grathemermolen. In Neeritter fiets je vervolgens langs de Armenmolen, een vrij jonge molen die pas 35 jaar oud is. De laatste molen op de route is de Uffelsemolen. Dit is de oudste banmolen in de wijde omgeving. De geschiedenis van de molen gaat waarschijnlijk terug tot de 13e eeuw, maar dat is nooit precies vastgesteld.

Hier vind je de fietsroute.

Eropuit met DeltaLimburg.nl

Helian van Lier, hoofdredacteur: "Net als vorig jaar zet ik in de periode mei tot en met augustus met veel plezier elk weekend een leuke fiets- of wandelroute in ons prachtige Midden-Limburg in het zonnetje. Ik wens jullie veel sportieve, gezellige en mooie wandelingen en fietstochten toe!" 

Foto Leon van Lier (Armenmolen Neeritter)
220821/HvL

Wellicht interessant