img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-9-2021 11:45

Floris - plantaardig eten

Roermond - 15 september 2021 - Het onderwerp van deze column staat al een tijdje gepland, aandacht besteden aan plantaardig eten. Met het oog op duurzaamheid en klimaat is al jaren bekend dat het eten van planten, fruit en noten in plaats van vlees en zuivel een forse positieve impact heeft op onze zogenoemde voetafdruk. Ik had niet gedacht dat dit onderwerp recent eigenlijk zo vreemd in het nieuws zou komen.

img

Enkele jaren geleden heeft de overheid blijkbaar besloten om ons burgers niet op te roepen om minder vlees te eten, ondanks de kennis over de milieu-impact. Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik las! Het zou politiek gevoelig liggen en de boodschap als te negatief worden gevoeld door de ontvangers van de boodschap, wij dus.

De rekensom voor plantaardig eten is al heel lang heel simpel. Koeien eten veevoer, meestal soja en andere planten. 1 kilo vlees groeit uit 12 kg veevoer, planten dus. Die planten kan je net zo makkelijk zelf eten, veel efficiënter. Plantaardig voedsel is steeds beter bereikbaar, alle supermarkten verkopen een enorm assortiment vleesvervangers en zuivel zonder dat er een koe, kalf of melk aan te pas is gekomen.

In alle berekeningen, zoals de Verborgen Impact van Babette Porcelijn, komt het eten van vlees op de tweede plek qua voetafdruk en milieubelasting. De impact ligt in landgebruik, verlies aan biodiversiteit door de eentonige velden met soja en mais, gebruik van schoon drinkwater en uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. Wil je je eigen voetafdruk verlagen dan kun je eigenlijk heel makkelijk aan de gang. Minder vlees eten is met al die vleesvervangers eigenlijk gewoon leuk geworden.

Koffie smaakt net zo lekker met havermelk. Kaas kan een dingetje zijn, ik heb nog weinig echt lekkere alternatieven gevonden. Maar vegetarische Filet Americain is best lekker! Omdat het gebruik van vlees nog steeds groeit, zijn er misschien toch nog veel mensen die die alternatieven lastig vinden.

Heb je nog weinig ideeën over wat je kunt doen, kijk dan eerst eens op de website van je supermarkt, er staat al zoveel over plantaardig voedsel. Het is goed te doen en zeker geen straf. Alle beetjes helpen en je zal zien dat je vanzelf steeds minder vlees en zuivel gaat gebruiken. Jouw eigen bijdrage aan een betere wereld.

Laat de overheid zien dat hun zorg over de boodschap onnodig was en jullie zelf gewoon de goede kant op bewegen, meer plantaardig eten. De plek hier is te klein om alle voordelen zoals minder dierenmishandeling, gezonder eten en een gezonder leven te bespreken. Wellicht is dat voor een volgende column.

Floris

Neem ook eens een kijkje op de website www.duurzaamroermond.nl van Floris Mokveld, waar hij veel tips geeft over duurzamer leven.  

150921/HvL

Wellicht interessant