img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-9-2021 11:10

Proteion en Samen Zorgen Huis Leudal gaan samenwerken

Baexem - 27 september 2021 - Vanaf 1 oktober 2021 gaat Proteion het SZHL ondersteunen, o.a. door de professionele zorg in het Samen Zorgen Huis Leudal (SZHL) te leveren. Het SZHL is sinds 2019 in bedrijf en is een voorziening voor mensen die om diverse redenen geen zorg of behandeling thuis kunnen krijgen. Het SZHL is een burgerinitiatief en werkt met vrijwilligers, ondersteund door diverse partners.

img

Het Samen Zorgen Huis Leudal is een Eerstelijnsverblijf (ELV) voorziening met 18 plekken voor mensen die zorg nodig hebben. Het kan gaan om herstel na ziekenhuisopname, respijtzorg, overbruggingszorg of palliatieve zorg. Iedereen die tijdelijke zorg nodig heeft (ELV-zorg) kan er terecht. SZHL draait op een groot aantal vrijwilligers die de gastbewoners verzorgen. Dat doen ze samen met de professionele zorgmedewerkers van Proteion.

Wiel Derikx, voorzitter SZHL: “Wij zijn blij met de samenwerking met Proteion als ervaren en samenwerkingsgerichte zorgorganisatie in de regio. Zij staat open voor nieuwe vormen van samenwerking, zoals deze. Het geeft energie om samen nieuwe wegen in zorgland in te slaan”.
Bjorn Ceresa, bestuurder Proteion: “Voor Proteion is dit een nieuwe vorm van samenwerking. Wij zien de kracht van dit burgerinitiatief dat grotendeels draait op vrijwilligers. Voor én door de gemeenschap. Gemeenschapszorg betekent dat de traditionele rolverdeling in de zorg losgelaten wordt. Met alle partners binnen SZHL gaan we de gezamenlijke uitdaging aan om daarbij de allerbeste zorg te leveren.”

Over het Samen Zorgen Huis Leudal

Het Samen Zorgen Huis Leudal (SZHL) is een burgerinitiatief met een andere kijk op zorg. De Stichting SZHL is een organisatie die gestart is door vrijwilligers en bestaat dankzij de inzet van vrijwilligers en de inzet van de gemeenschap. Het is een huis van, voor en door de bewoners van Leudal. In april 2019 is het eerste “Samen Zorgen huis” in gebruik genomen. Het is een uniek project in Nederland. Op een prachtige plek gelegen, namelijk in het voormalige klooster Mariabosch in Baexem in de gemeente Leudal. Het pand beschikt over 18 appartementen voor gastbewoners. Het gaat altijd om een tijdelijke plaatsing.

Er wordt liefdevolle en deskundige zorg geboden aan bepaalde groepen patiënten:  
·         Patiënten die eigenlijk niet meer in het ziekenhuis hoeven te liggen, maar nog niet naar huis kunnen.
·         Respijtzorg, om de mantelzorgers even op adem te laten komen. 
·         Palliatieve/ terminale zorg
·         Overbruggingszorg voor mensen die moeten wachten op een plaatsing in een verzorgingshuis of revalidatiecentrum.

Partners

Stichting Samen Zorgen Huis Leudal wordt ondersteund door een aantal partijen in de zorg, zoals zorgverzekeraars, huisartsenorganisaties, ziekenhuizen en overheden. De huisvesting wordt geleverd door Stichting Mariabosch. De vrijwilligers komen vanuit de gemeenschap. Gewone burgers, maar ook mensen vanuit het AZC en leerlingen van de middelbare school St. Ursula, Gilde opleidingen en Zuyd Hogeschool.

Foto DeltaLimburg.nl
270921/HvL

Wellicht interessant