img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-10-2021 11:45

Aldenborghlezing 'De vergeten prinsessen van Thorn'

Weert - 8 oktober 2021 - Op maandag 11 oktober geeft Lena Reyners in de Paterskerk te Weert de gratis toegankelijke lezing 'De vergeten prinsessen van Thorn'. Aan de hand van afbeeldingen zal zij een beeld schetsen van het stift Thorn met de nadruk op het dagelijkse leven van de stiftdames, gekleed in een replica van een 18de-eeuwse robe à la française. Momenteel is in het Limburgs Museum te Venlo de internationale tentoonstelling over 'De vergeten prinsessen van Thorn' te zien. Een mooi vervolg op deze lezing.

img

Gastcurator van deze tentoonstelling in het Limburg Museum is Aldenborgh-lid, dr. Joost Welten die twee jaar geleden in Weert het boek 'De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794)' presenteerde. Dit boek is een bestseller en kreeg onlangs een Duitse vertaling.
 
Joost Welten is als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit van Leiden en reisde met zijn partner Lena Reyners uit Beek (B) heel Europa door om de tentoonstelling samen te stellen.
 
Lena Reyners is autodidact op historisch terrein maar via Joost leerde zij het historisch onderzoek kennen met archiefbezoeken, het transcriberen van oude documenten en beeldonderzoek.  De voorbije jaren werkte zij intensief mee aan het onderzoek naar de dames van hoge adel in het stift van Thorn in de 18de eeuw.
 
U zult een antwoord krijgen op vragen als: Wat is een stift? Waarom was Thorn zo belangrijk voor de regio? Welke dames verbleven er en wat deden zij zoal? Waar gaven zij hun geld aan uit?
 
Om die wereld van hoge adel beter zichtbaar te maken, zal de spreekster een replica dragen van een 18de-eeuwse robe à la française.
 
De voordracht van Lena Reyners is een ideale voorbereiding om extra te kunnen genieten van een bezoek aan die tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo.

Praktische informatie

wanneer -  maandag 11 oktober 2021, aanvang 19.30 uur

waar - Paterskerk, Biest 43 in Weert

toegang - gratis

Foto DeltaLimburg.nl/inzetfoto Peter Korten
081021/HvL
 

Wellicht interessant