img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-12-2021 20:50

Aangepaste herdenking bij Monument op de Luzenkamp 2021

Roermond - 30 december 2021 - “Comité Voettocht 30 December” organiseert jaarlijks op 30 december een voettocht naar het monument op de Luzenkamp bij de NL-D grensovergang Maalbroek/Elmpt. Vanwege de coronamaatregelen kon deze voettocht voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. Om de gruwelijkheden die hier in december 1944 hebben plaatsgevonden niet te vergeten, heeft er een herdenking in aangepaste vorm plaatsgevonden.  

img

De jaarlijkse voettocht naar het monument op de Luzenkamp bij de Nederlands-Duitse grensovergang Maalbroek/Elmpt wordt door "Comité Voettocht 30 December" georganiseerd ter nagedachtenis aan de dertien Roermondenaren en een Poolse dwangarbeider die in de nacht van 26 op 27 december 1944 door de Duitse bezettingsmacht aldaar gefusilleerd werden en de bijna drieduizend Roermondse jongens en mannen die op 30 december 1944 gedeporteerd werden naar Duitsland en diegenen die de deportatie niet hebben overleefd.

Aangepaste herdenking

Om niet te vergeten zijn deze gruwelijkheden wel in aangepaste vorm herdacht. De burgemeester van de gemeente Niederkrüchten, de heer Wassong, de loco-burgemeester van de gemeente Roermond, mevrouw Smitsmans en de voorzitter van het "Comité Voettocht 30 December", mevrouw Sarton hebben een bloemenkrans gelegd bij het monument op de Luzenkamp.

Daarnaast zijn er 14 kaarsjes gebrand ter nagedachtenis aan de gefusilleerde jongens en mannen. Ook bij het monument “Vergeten Kinderen van Spik en Maalbroek 1945” werd een bloemenkrans gelegd.

Het "Comité Voettocht 30 December" hoopt het volgend jaar weer een herdenking mét voettocht te kunnen organiseren.

Foto "Comité Voettocht 30 December" 
301221/HvL
 

Wellicht interessant