img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-2-2022 20:10

Bij duikinspectie stuw Roermond scheuren in 3 jukken ontdekt

Roermond - 9 februari 2022 - Uit een duikinspectie - naar aanleiding van de in januari ontstane schade - is gebleken dat drie jukken van stuw Roermond scheuren bevatten. Mocht een juk bezwijken, dan ontstaat er een gat in de stuw met een waterdaling in het stuwpand Roermond (tussen stuw Linne en Roermond) als gevolg. Dit kan tot gevolg hebben dat woonboten scheef komen te liggen en dat de scheepvaart wordt gestremd. Stuw Roermond is bijna 100 jaar oud en een rijksmonument. 

img

Schade aan jukken

Woensdagavond 12 januari is stuw Roermond gezet vanaf een kraanschip. Vanwege schade aan de stuw kon dit niet via de normale procedure. De volgende stap was het onderzoeken van de schade. Uitvoering van dit onderzoek was afhankelijk van de stroming en het zicht onderwater. Uit deze duikinspectie eind januari is gebleken dat 3 jukken scheuren vertonen (juk 14, 15 en 16).

Met een constructieve versteviging is dit te verhelpen. Vooruitlopend op deze reparatie is er ballast op deze jukken geplaatst om deze te verstevigen en is er een continue meting op de jukken gezet om ze te monitoren. Sinds gisteren zijn de beschadigde jukken een aantal millimeter naar achteren uitgezet. Een kleine uitzetting weliswaar, maar meer dan de veiligheidsnorm. Inmiddels is de stuw stabiel. De stand en toestand van de jukken wordt nauwlettend gemonitord.

Oplossing: schoorconstructie

Om de beschadigde jukken te verstevigen, wordt zo snel mogelijk een schoorconstructie, een constructie van buizen, aan wal gemonteerd. Deze constructie wordt benedenstrooms tegen de 3 jukken geplaatst. Op deze manier stabiliseren we de stuw. Momenteel wordt het ontwerp voor de schoor afgerond en worden de materialen besteld. Montage en plaatsing duren naar verwachting enkele dagen. Na plaatsing van de constructie kunnen bij een lage waterafvoer laswerkzaamheden onderwater uitgevoerd worden om de beschadigde jukken te herstellen.

Nut en noodzaak jukken

Jukken vormen de ‘staanders’ van het poiréedeel van een stuw. In de jukken zitten meerdere beweegbare schuiven die zorgen dat er meer of minder water wordt doorgelaten. Mocht een juk bezwijken, dan ontstaat er een gat in de stuw met een waterdaling in het stuwpand Roermond als gevolg. Dit kan tot gevolg hebben dat woonboten scheef komen te liggen en dat de scheepvaart wordt gestremd.

Monument

Stuw Roermond is bijna 100 jaar oud en een rijksmonument. De stuw zorgt ervoor dat het waterpeil geregeld kan worden binnen stuwpand Roermond. Het goed functioneren van de stuw is noodzakelijk voor een vlotte en veilige doorstroming van de scheepvaart over de Maas.

Rijkswaterstaat staat de komende decennia voor een forse vervangingsopgave. De vervanging van de stuw bij Roermond is voorzien rond 2035. In 2023 staat nog een keer groot onderhoud aan de stuw gepland, meer informatie hierover vind je in de animatie Groot Onderhoud Stuwen

Stockfoto DeltaLimburg.nl
090222/HvL

Wellicht interessant