img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-2-2022 10:00

Gratis appelbomen voor inwoners gemeente Leudal

Leudal - 23 februari 2022 - Op zaterdagochtend 5 maart deelt de gemeente Leudal laagstam-appelbomen uit aan inwoners van Leudal. De gemeente Leudal gaat de komende jaren 37.000 extra bomen aanplanten. Voor elke inwoner een extra boom. Om de biodiversiteit te vergroten, ook in de woonkernen, stelt de gemeente Leudal 250 gratis appelbomen beschikbaar. Reserveren is niet mogelijk, OP = OP. Wees er dus bijtijds bij. Hoe het werkt? Zie hieronder bij praktische informatie.

img

Fruitbomen zijn een belangrijke voedselbron voor veel dieren. Daarnaast werden vroeger ook vaak fruitbomen aangeplant op boerenerven en als boomgaard rondom bebouwing. Veel karakteristieke kleine landschapselementen, zoals deze boomgaarden, zijn de afgelopen decennia verdwenen.

Wethouder Robert Martens: "Een belangrijke doelstelling van de gemeente Leudal is het vergroenen en verduurzamen van de gemeente. Daar gaan we als gemeente een bijdrage aan leveren en nodigen de inwoners graag uit om dit ook te doen. Het planten van een appelboom in de eigen tuin is een goede en maar ook lekkere bijdrage daaraan." 

Appelras Santana

Om de biodiversiteit te vergroten, ook in de woonkernen, stelt de gemeente Leudal per huishouden een gratis appelboom beschikbaar. Om ook geschikt te zijn voor kleinere tuinen is gekozen om laagstam-appelbomen uit te reiken. Het appelras is ‘Santana’, een knapperige, frisse zoetzure appel en erg lekker om uit de hand te eten. Daarnaast is dit appelras ook schurftresistent en minder gevoelig voor ziekten. Ook mensen met een milde appelallergie kunnen deze appel zonder klachten eten.  

Praktische informatie

wanneer - zaterdag 5 maart 2022, van 9.00 tot 12.00 uur

waar - parkeerplaats van het gemeentehuis, adres Leudalplein 1 te Heythuysen

wat - één appelboom per huishouden, reserveren is niet mogelijk, op = op (er zijn 250 appelbomen beschikbaar)

coronamaatregelen - de dan geldende coronamaatregelen worden gehandhaafd

extra informatie - de appelbomen zijn lager dan 1,5 meter en daardoor ook makkelijk te vervoeren. Voor een goede aanplant en verzorging van de appelboom wordt een plant- en beheerinstructie bijgevoegd. 

Mogelijk herhaald in najaar

Indien blijkt dat er veel belangstelling is voor de appelbomen, wordt bekeken om in het najaar 2022 weer een actie te organiseren voor het uitdelen van (fruit)bomen.

Stockfoto
230222/HvL

Wellicht interessant