img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-3-2022 19:20

Bezoek D66-Kamerleden aan Horn en Haelen vanwege dijkdoorbraak

Haelen/Horn - 7 maart 2022 - Op dinsdag 8 maart gaan D66-Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot en Romke de Jong langs bij enkele getroffenen van de dijkdoorbraak te Horn en Haelen, om daar met hen de schade en impact van het incident te bespreken. De bewoners van Horn en Haelen werden afgelopen zomer volledig verrast toen de nooddijk, die met zandzakken was aangelegd, het begaf. Tientallen mensen moesten per direct hun woning verlaten, waarna onvermijdbare schade aan de huizen volgde.

img

Emotionele en fysieke schade

Tjeerd de Groot: “Vorige week bleek uit het rapport van het VN-klimaatpanel dat de wereldwijde klimaatverandering ernstiger gevolgen hebben voor mens en natuur dan eerder werd gedacht. We moeten de wereldwijde opwarming beperken tot 1,5 graden, maar ook weerbaarder worden tegen extreme weersomstandigheden. We kunnen niet anders concluderen dan dat we allemaal te krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Dit kan niet alleen fysieke schade opleveren, ook emotioneel.”

Grote impact, geen volledige vergoeding

De schade door de dijkdoorbraak was groot, en dus de impact op de bewoners van de getroffen huizen ook. Al helemaal nu blijkt dat die schade niet volledig wordt vergoed. Een klap in het gezicht. De D66-Kamerleden vinden het belangrijk dat hierover wordt gesproken. Want hoe gaat het nu? D66 vindt dat gemeenten financieel beter gesteund moeten worden in de klimaatopgaven waar zij voor staan.

D66 Plattelandstour

Hoe voorkom je dat gekwalificeerde mensen uit de regio vertrekken, bijvoorbeeld omdat er niet genoeg woningen zijn? Hoe blijf je als regio goed bereikbaar? Hoe houden we voldoende goed werk in de regio? Samen met D66-afdelingen door het hele land zijn Romke de Jong en Tjeerd de Groot op zoek gegaan naar uitdagingen en oplossingen in de regio. Zodat je, ongeacht waar je wieg staat, overal in Nederland fijn kunt leven, wonen en werken. Met hun visie “Nederland regioland” opent D66 het gesprek.

Foto's Tim Vogels|DeltaLimburg.nl / D66
070322/HvL

 

 

Wellicht interessant