img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-3-2022 11:00

Floris - Energiearmoede en wat nu?

Roermond - 15 maart 2022 - Met de aardgasprijzen die door het plafond stijgen zijn er meer en meer mensen die in de problemen komen door de hoge energieprijzen. Mensen, vaak huurders, die wonen in slecht geïsoleerde huizen. De verhuurder isoleert niet en de huurder kan de energiekosten niet betalen. Wat een schril contrast met de mensen in koophuizen die met zonnepanelen de stroomkosten goed naar beneden hebben kunnen verlagen. 

img

Of de koplopers zoals ikzelf die tot hun verrassing zien dat de maandelijkse energiekosten alleen maar dalen. De overheid compenseert immers iedereen voor te hoge aardgaskosten, dus ook wij die al bijna drie jaar aardgasloos door het leven gaan.

Ook de deelnemers aan het eind vorig jaar gerealiseerde dak op sporthal de Herteheym hebben geluk. Zij investeerden hun spaargeld, of geld dat ze leenden bij de provincie, in zonnepanelen op dit dak. Dit project van energiecoöperatie RoerOm Energie werd in één jaar door het kersverse bestuur, waarvan ik voorzitter ben, samen met 55 leden gerealiseerd. 624 Panelen die met de zonnige dagen heel veel groene stroom opwekken. Net de stroom die we nodig hebben als we van het Russische gas af willen.

Het was geen makkelijk project, het heeft veel tijd gekost en dat is ook vandaag mijn oproep aan alle lezers.
We willen als bestuur heel graag een project gaan doen waar de genoemde mensen met energiearmoede van kunnen profiteren. Dat kunnen klusprojecten zijn om met tochtstrippen de ergste kou buiten te houden, gratis bezoeken van energiecoaches of verlaging van de stroomprijs door levering van groene stroom van ons dak.

We zijn er nog niet uit, maar kunnen ook niet zonder jullie. Projecten van de energiecoöperaties* hebben dringend behoefte aan vrijwilligers. Mijn oproep vandaag: meld je aan als vrijwilliger onder vermelding “Energiearmoede” en kom in beweging. 

Voor energiecoöperatie RoerOm Energie uit Roermond is het adres info@roeromenergie.nl.

Kijk ook eens op mijn website www.duurzaamroermond.nl. In het bijzonder op de blogpost “Help, de gasprijs gaat door het plafond” met allerlei praktische tips. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Met duurzame groet, Floris

Ad *: In de gemeente Leudal is er bijvoorbeeld Leudal Energie en in de gemeente Maasgouw de Coöperatie Duurzaam Maasgouw

150322/HvL
 
 

Wellicht interessant