img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-5-2022 12:30

Floris - Biologische producten gewoon gezonder!

Roermond - 15 mei 2022 - Deze maand wil ik een lans breken voor biologische producten. Mijn moeder leed op hoge leeftijd echt onder de ziekte Parkinson en daardoor lees ik wellicht wat vaker bewust over deze ziekte dan de meeste van de lezers. Dat in Frankrijk drie jaar geleden Parkinson als gevolg van werken met bestrijdingsmiddelen al door de rechter is vastgesteld heeft bij neurologen in Nederland ook tot grote zorg geleid. De verwachting is dat deze ziekte echt enorm zal toenemen als we geen actie nemen.

img

Toch zien diezelfde neurologen een afwachtende overheid, een fors tegenstribbelende en lobbyende industrie en afwachtende burgers. De hoeveelheid verkochte biologische producten in Nederland is schrikbarend lager dan in omliggende landen. Ik snap daar eerlijk gezegd heel weinig van.

Door biologisch telen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden werknemers in de landbouw, en omwonenden van de akkerlanden niet blootgesteld aan de giftige stoffen. Bovendien wordt de biodiversiteit niet bedreigd door uitsterven van bijvoorbeeld bijen en andere insecten. Resten van bestrijdingsmiddelen kunnen de consumenten niet bereiken.

Wat houdt ons tegen om deze stap in de goede richting te zetten?

Ik schrok enorm van een reportage van Prijspakkers op de Nederlandse TV waarin getoond werd hoe de supergoedkope wijn uit de supermarkt wordt gemaakt. Tonnen bestrijdingsmiddelen in de kweek, de druiven worden met bladeren en al geplet en in de resulterende wijn worden resten van verschillende bestrijdingsmiddelen aangetoond. Voor 3 euro de liter zijn wij in Nederland de enigen in Europa die blijkbaar niet meer willen betalen dan 3 euro!

Maar ten koste van wiens gezondheid gaat dit? De jouwe? 

Er zijn oproepen om de BTW af te schaffen op de aanschaf van biologische producten. Wellicht dat dit wat helpt. Toch denk ik als zo vaak dat we als consumenten niet moeten afwachten, maar onze verantwoordelijkheid moeten pakken. Zelfs bij de goedkope supermarkten is een flink assortiment biologische producten. Wat let je om de komende tijd wat vaker deze producten te kopen? En zo de producenten te steunen die in Nederland nog steeds moeilijk kunnen rondkomen, laat staan groeien.

Denk aan jouw eigen gezondheid en die van de arbeiders in de keten als je de volgende keer je mandje weer vult.

Kijk ook eens op mijn website www.duurzaamroermond.nl. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl.

Met duurzame groet, Floris

Floris Mokveld, voorzitter van RoerOm Energie, heeft sinds juli 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl. 

150522/HvL 

Wellicht interessant