img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-7-2022 12:00

Harmonie Philomena schenkt gedenktegel aan bevolking Haelen

Haelen - 17 juli 2022 - Tijdens het openluchtconcert van de jubilerende Harmonie Philomena ter ere van haar 100-jarig bestaan op zaterdagavond 16 juli, heeft de harmonie een gedenktegel onthuld als cadeau voor de inwoners van Haelen. De onthulling van de tegel werd gedaan door beschermheer Cees Bijloos van Harmonie Philomena en burgemeester Désirée Schmalschläger van de gemeente Leudal. 

De gedenktegel verwijst naar de oprichting van de harmonie in 1921. De tegel ligt op de plek waar de vereniging ook daadwerkelijk is opgericht, op de Burgemeester Aquariusstraat waar de voormalige discotheek Geelen was gevestigd. 

Harmonie Philomena werd als Fanfare opgericht in 1921, door de toenmalige burgemeester van Haelen: Mr. Th. Aquarius. Uit dankbaarheid stelde het bestuur en de leden voor om de fanfare te noemen naar de jongste dochter van het echtpaar Aquarius-Truyen: PHILOMENA.

De eerste lessen solfège werden gegeven door de heer Frits Schreurs. De eerste dirigent was de heer Smeets uit Wessem, een ervaren en gewaardeerd musicus in die dagen.

Bij de oprichting in 1921 telde het dorp Haelen +/- 250 woningen, volgens het CBS telde Haelen op dat moment 1.087 inwoners. Van die ruim 1.000 waren er slechts 58 ouder dan 65 Jaar en 138 onder de 4 jaar. Op dat moment was slechts één auto in het dorp.

In 1955 werd fanfare Philomena omgezet naar Harmonie Philomena. 

Tijdens datzelfde concert kreeg de jubilerende harmonie uit handen van burgemeester Désirée Schmalschläger de Koninklijke Erepenning uitgereikt.

Foto's Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
170722/HvL

Wellicht interessant