img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-9-2022 12:33

Gemeente Leudal waardeert mantelzorgers

Leudal - 1 september 2022 - Ook dit jaar biedt de gemeente Leudal diverse waarderingsmogelijkheden aan voor mantelzorgers. De gemeente werkt hierin samen met Steunpunt Mantelzorg Synthese. Een mantelzorger biedt langdurig en intensief zorg aan een partner, familielid, buur of vriend. De gemeente toont haar waardering onder andere door het aanbieden van een mantelzorgcompliment, de mantelzorgattentie en bijzondere activiteiten tijdens de Dag van de Mantelzorger op donderdag 10 november 2022.

img

Het verschil maken

Wethouder Huub van Helden: "Mantelzorgers zorgen onvoorwaardelijk voor een naaste. Zij maken het mogelijk dat iemand die langdurig ziek is of een beperking heeft zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. We vinden het belangrijk dat deze inzet wordt gewaardeerd, omdat deze vorm van zorg niet vanzelfsprekend is, maar in het dagelijkse leven wel het verschil maakt. Informele zorg wordt in de toekomst steeds belangrijker."

In Leudal zijn meer dan 10.000 mantelzorgers actief die zich structureel voor een ander inzetten.

Mantelzorgcompliment

Eén van de manieren waarop de gemeente waardering toont, is door het aanbieden van een mantelzorgcompliment. Dit is een symbolisch bedrag van €50,- dat de gemeente beschikbaar stelt voor inwoners die mantelzorg ontvangen. Het compliment kan worden aangevraagd door of namens iemand die zorg ontvangt. Het compliment wordt uiterlijk in de maand december uitbetaald aan degene die zorg ontvangt. Deze bepaalt vervolgens zelf op welke wijze het compliment besteed wordt om de mantelzorger(s) te bedanken.

Mantelzorgattentie

Daarnaast kent de gemeente Leudal de mantelzorgattentie. Dat is een presentje dat iedereen voor een mantelzorger kan aanvragen. De attentie is een onderdeel van de Dag van de Mantelzorg en wordt met een persoonlijke boodschap rond 10 november bij de mantelzorger thuisbezorgd. Degene die zorg ontvangt, dient in de gemeente Leudal te wonen. Een mantelzorger hoeft dat niet.

Gratis activiteit

Op de Dag van de Mantelzorger worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. In Leudal vinden dan twee activiteiten plaats: een wandeling met lunch (09.15 - 13.30u bij St. Elisabethshof in Haelen) en een avond in La Rochelle voor mantelzorgers (19.00 - 22.00u) om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Mantelzorgers kunnen gratis deelnemen aan één activiteit naar keuze.

Aanvragen en aanmelden

Aanmelden voor de activiteit en het aanvragen van het mantelzorgcompliment en de attentie kunnen online van 1 september tot en met 1 oktober 2022 via de website mantelzorgleudal.nl.

Hulp nodig bij het aanmelden? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 0475-85 9000.

Stockfoto
010922/HvL
 

Wellicht interessant