img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-9-2022 17:25

Meer aandacht voor suïcidepreventie in Laurentius Ziekenhuis Roermond

Roermond - 8 september 2022 - Met het oog op de Wereld Suïcide Preventie Dag zaterdag 10 september werd op donderdag 8 september in het Laurentius Ziekenhuis de handtekening gezet onder de intentieverklaring '113 netwerk ziekenhuizen'. Door deel te nemen aan dit netwerk gaat het Roermondse ziekenhuis investeren in de verbetering van de zorg voor suïcidale patiënten die na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis terechtkomen.

img

Jaarlijks belanden ongeveer 14.500 mensen na een suïcidepoging op de Spoedeisende Hulp van één van de Nederlandse ziekenhuizen. Ook in Laurentius worden de hulpverleners regelmatig hiermee geconfronteerd. De zorg voor suïcidale patiënten doet een bijzonder beroep op de hulpverlener. Er is vaak terughoudendheid om te praten over zelfmoordgedachten of men is bijvoorbeeld bang om het verkeerde te zeggen. Dit werkt belemmerend om het onderwerp bespreekbaar te maken, terwijl erover praten juist zo belangrijk is voor de preventie van zelfdoding.

Optimaliseren samenwerking

Eén van de belangrijkste doelstellingen vanuit het netwerk is het vergroten van de kennis en vaardigheden in de omgang met suïcidale patiënten zodat het voor hulpverleners makkelijker wordt om het gesprek aan te gaan.

Door het onderwerp bespreekbaar te maken met zowel patiënten en hun naasten kan het suïcide recidive risico, ofwel de kans op een nieuwe poging, worden verlaagd. Ook bevordert het netwerk de optimalisatie van de samenwerking tussen de afdelingen in het ziekenhuis en de samenwerking met de GGZ en de huisarts zodat ook de nazorg na afloop van de ziekenhuisopname goed geregeld is.

"Door ervaringen vanuit het hele zorgnetwerk met elkaar te delen, kunnen we van elkaar leren en samen de zorg verbeteren."

Foto Laurentius Ziekenhuis (ondertekende intentieverklaring 113 netwerk ziekenhuizen)
080922/HvL

Wellicht interessant