img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-9-2022 12:30

Dagtocht - In de voetstappen van 'Dagboek van een Herdershond'

Heythuysen - 12 september 2022 - Op dinsdag 18 oktober organiseert pastoor Marcus Vankan van parochiecluster Tabor een bijzondere dagtocht in de voetstappen van de in 1966 overleden pater Jacques Schreurs; de auteur van de driedelige romankroniek die de basis vormde van de bekende televisieserie Dagboek van een Herdershond. Theo Schouw, die een prachtige biografie schreef over het leven van Jacques Schreurs, begeleidt de excursie als gids. Deuren gaan open en verhalen komen tot leven.

img

Dagboek van een herdershond en pater Jacques Schreurs

Op 31 januari 1966 overleed pater Jacques Schreurs. Hij is schrijver en dichter van vele geschriften, gedichten en toneelstukken, maar hij is vooral bekend geworden door zijn driedelige roman Kroniek eener parochie. Deze romans werden geïnspireerd door zijn benoeming als kapelaan in 1923 in Sittard-Overhoven, in de parochie die aan de Missionarissen van het Heilig Hart was toevertrouwd. Deze romans werden door Willy van Hemert in de jaren zeventig bewerkt tot de televisieserie Dagboek van een herdershond. In die kroniek beschrijft Schreurs zijn eigen ervaringen als kapelaan ten tijde van de opkomst van de mijnindustrie in Zuid-Limburg en de sociale gevolgen die dat met zich mee heeft gebracht.

Daarnaast schreef hij o.a. ook de teksten voor de Passiespelen in Tegelen, welke versie in 1940 voor het eerst werd opgevoerd. Kortom, een bijzondere man.

Als gids gaat met Theo Schouw mee, die een prachtige biografie schreef over het leven van Jacques Schreurs met de titel: Witte raaf onder zwarte kraaien, uitgegeven bij uitgeverij Leon van Dorp.

Programma

9.00 uur - de bus vertrekt vanaf Biesstraat 2A parochiebureau Heythuysen (opstapplaats). Er wordt gereden met een bus van Ghielen Touringcarbedrijf

Het eerste bezoek is de O.L. Vrouw van het H. Hartkerk te Panheel, waar gids Theo Schouw een korte biografie van pater Jacques Schreurs zal geven.

10.00 uur - de bus vertrekt naar Tegelen met een bezoek aan Openluchttheater de Doolhof. Hier is een rondleiding en geschiedenis over de passiespelen door Jos Teeuwen, voorzitter van de Passiespelen en gids Theo Schouw: Pater Jacques Schreurs, schrijver van de teksten van de Passiespelen.

12.00 uur - lunch in Tegelen / Steyl. Deze lunch is voor eigen rekening!

13.30 uur - de bus vertrekt naar De Slak te Hoensbroek. Hier staat een wandeling op het programma door een van de oudste mijnwerkerskoloniën onder leiding van Martin van der Weerden, historicus en docent geschiedenis, tevens voorzitter LGOG Parkstad Limburg en gids Theo Schouw. Beiden vertellen onderweg over de achtergrond van de driedelige roman die leidde tot de verfilming van 'Dagboek van een Herdershond.

Aansluitend is er koffie en vlaai.

16.45 uur - de bus vertrekt naar Stein voor een bezoek aan het graf van pater Jacques Schreurs en afsluiting van de dag.

Aansluitend vertrekt de bus terug naar Heythuysen, aankomst rond 18.30 – 19.00 uur.

Praktische informatie

wanneer - dinsdag 18 oktober 2022, van 9.00 tot ca. 19.00 uur

waar - zie programma hierboven

deelname - € 35 per persoon (inclusief bus, koffie, vlaai, chauffeur, exclusief lunch)  

aanmelden - aanmelden voor deze dagtocht kan via het clusterparochiebureau, Biesstraat 2A te Heythuysen. De deelnamekosten moeten contant worden voldaan onder vermelding van naam, telefoonnummer voor in nood, e-mailadres en het aantal personen

extra informatie - De dagtocht gaat door bij deelname van minimaal 30 personen

Pastoor Marcus Vankan: "We hopen op een mooie opkomst, in de voetstappen van kapelaan Odekerken… en Jacques Schreurs..." 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Fotocollage pastoor Vankan
120922/HvL

 

Wellicht interessant