img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-9-2022 16:45

Nationale Burendag - Open dag AZC in Baexem

Baexem - 21 september 2022 - Bezoek op zaterdagmiddag 24 september de Open AZC dag in Baexem en ontmoet de medewerkers en bewoners. Ze laten zien dat er in en buiten het Asielzoekerscentrum tal van activiteiten en programma’s zijn waar de bewoners dagelijks aan kunnen meedoen. Ook wordt verteld over hun werkzaamheden op de opvanglocatie: de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst.

img

Nationale Burendag

De Open AZC dag vindt plaats op Nationale Burendag, om zo te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, de IND, VluchtelingenWerk Nederland en de DT&V sluiten zich hier van harte bij aan.

Asielzoekerscentrum in Baexem 

Azc Baexem is gevestigd in een oud kasteel (kasteel Exaten) en voormalig klooster waar maximaal 550 mensen kunnen worden opgevangen. Sinds 1997 is het pand in gebruik als asielzoekerscentrum.

Het gehele complex bestaat uit een kasteel met een kloostergedeelte en een kapel. Het gebouw wordt al vermeld in 1329; het kasteel zelf werd vermoedelijk enkele eeuwen later -in 1556- gebouwd. De jezuïeten (een orde binnen de Rooms-Katholieke kerk) lieten het complex in 1875 fors uitbreiden. De franciscanen (een broederschap binnen de RK Kerk) namen het complex in 1929 over en richtten het in tot missieschool. In 1931 voegden zij een nieuwe vleugel aan het gebouw toe. Na 1945 was er een internaat voor Duitse jongeren, een weeshuis en - in de jaren tachtig van de vorige eeuw - een politieschool gevestigd.

Het gebouw kent verschillende delen, met elk vier verdiepingen. Rondom het pand is een groot eigen terrein met veel groen, een verhard voetbalveld en een jeu-de-boules-baan. Het pand is eigendom van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Praktische informatie

wanneer - zaterdag 24 september 2022, van 13.00 tot 16.00 uur

waar - AZC Baexem, Exaten 1, Baexem

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

210922/HvL

Tags
Wellicht interessant