img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-10-2022 12:40

WML - Innamestop Maaswater voor productie drinkwater opgeheven

6 oktober 2022 - WML heeft de innamestop van Maaswater voor de productie van drinkwater opgeheven. Uit voorzorg stopte WML medio juli 2022 met de inname van Maaswater voor de productie van drinkwater voor delen van Midden- en Noord-Limburg vanwege een onbekende stof in de Maas en schakelde hier tijdelijk over op drinkwaterwinning uit diep grondwater. Inmiddels voldoet het Maaswater weer aan de hoge kwaliteitseisen. De onbekende stof blijkt van natuurlijke oorsprong.  

img

Innamestop

Uit voorzorg stopte WML op 12 juli met de inname van Maaswater voor de productie van drinkwater voor delen van Midden- en Noord-Limburg vanwege een onbekende stof in de Maas. WML schakelde in dit gebied tijdelijk over op drinkwaterwinning uit diep grondwater. Hierdoor werd het drinkwater tijdelijk harder en wellicht heeft u dit gemerkt door een verhoogde afzet van kalk. Inmiddels voldoet het Maaswater weer aan de hoge kwaliteitseisen. Daarom is de innamestop opgeheven en wordt het Maaswater weer gebruikt als bron voor drinkwater. Hierdoor gaat de hardheid van het water omlaag naar de waardes zoals u die gewend bent.

Onbekende stof blijkt van natuurlijke oorsprong 

Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat de eerder onbekende stoffen van natuurlijke, plantaardige oorsprong waren en geen nadelige invloed hadden op de drinkwaterkwaliteit. De extreme zomer met hoge temperaturen, droogte en lage waterstanden vormden de directe oorzaak van de onbekende stoffen. Door meer regen, lagere temperaturen en minder zonlicht zijn de concentraties van de stoffen in het Maaswater afgenomen tot normale waardes en is de inname van Maaswater onlangs weer hervat.

Drinkwaterkwaliteit hoog

De tijdelijke verandering van de samenstelling van het drinkwater was, op meer kalk na, geen moment nadelig van invloed op de kwaliteit van ons drinkwater. Die was, is en blijft onberispelijk en wordt door ons continu gecontroleerd en streng bewaakt.

Stockfoto
061022/HvL

Wellicht interessant