img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-8-2022 17:35

Opnieuw innamestop Maaswater voor drinkwaterproductie in Midden- en Noord-Limburg

Limburg - 25 augustus 2022 - WML moet uit voorzorg de innamestop van Maaswater voor de drinkwaterproductie continueren. Er zijn nieuwe, onbekende stoffen aangetroffen in de Maas. WML zet daarom de winning van diep grondwater opnieuw in als back-up. WML benadrukt dat er in het hele gebied in Midden- en Noord-Limburg voldoende drinkwater van hoge kwaliteit uit de kraan komt, maar dat de hardheid van het water tijdelijk weer zal toenemen.

img

De toename van de hardheid kan merkbaar zijn door afzetting van kalk, bijvoorbeeld door een laagje op de thee, aanslag op glaswerk, kranen of douchewanden. Het drinkwater is geschikt voor consumptie en voldoet ruimschoots aan de strenge wettelijke voorschriften.  

WML kan op dit moment niet aangeven hoe lang deze innamestop gaat duren, om welke stoffen het gaat en waar deze vandaan komen. De kans is groot dat de aanhoudende droogte, hoge temperaturen en de lage waterstand van de rivier van invloed zijn op de samenstelling van het (Maas)water en de aanwezigheid van verhoogde concentraties van onbekende stoffen. Om te bepalen om welke stoffen het gaat, wat de herkomst is en wat de effecten zijn, wordt opnieuw zorgvuldig onderzoek gedaan. WML hanteert hierbij strenge veiligheidseisen en bewaakt de waterkwaliteit continu.

Op de website www.wml.nl/hardheid vindt u meer informatie over de hardheid van het drinkwater. 

Begin juli 2022 werd ook al een onbekende stof in het Maaswater aangetroffen, waarna WML uit voorzorg de inname van Maaswater voor de productie van drinkwater tijdelijk heeft stopgezet. Half augustus werd deze stof geïdentificeerd als een natuurlijke stof, Neophytadiene, die door bepaalde algen en planten wordt aangemaakt en geen risicos'voor de gezondheid oplevert.  

Meer informatie?

Als u nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met de klantenservice van WML via 043 - 309 09 09. De klantenservice is geopend op maandag en dinsdag van 8.00 tot 17.00 uur en woensdag tot en met vrijdag van 08.00 tot 11.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur. 

Stockfoto
250822/HvL

Wellicht interessant