img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-10-2022 13:00

Ron - Genderidentiteit, wie knoopt er nog een touw aan vast?

Roggel - 15 oktober 2022 - Een poosje geleden liep ik tegen een raar fenomeen aan. Eigenlijk iets waar ik vanaf kind zijnde nooit mee te maken kreeg, nu ineens wel. Namelijk wachtrijen bij de herentoiletten in een groot subtropisch zwemparadijs. Je kent ze vast wel, met zo’n gigantische glazen koepel, golfslagbad en heel veel uitheemse planten, waar je van binnen naar buiten kunt zwemmen, glijbanen, wildwaterbanen, enfin. Na een poosje moest ik hoognodig.

img

Ik wist dat rechts de damestoiletten waren en links de heren. Wij heren waren van de, zeg maar, snelle in- en uitstroom. Het vlotte bij de “heren”. Maar nu dus ook file bij de heren. Stomverbaasd zag ik dat het bordje “heren” op de deur was weggehaald. Net als het bordje "dames" van de deur van de damestoiletten trouwens, toen ik dat ook even checkte. “Catastrofe!” Wie doet nu zoiets stoms? De dames bezetten ons erfgoed.

Hoe komt dat? Tegenwoordig wordt alles opgehangen aan genderneutraliteit, non-binair of genderqueer.
Het lijkt voor mij, tegenwoordig schering en inslag te zijn. Op elke tv-zender zie je wel iets over een vrouw die niet goed in haar vel zit en bezig is om man te worden (protandrie) òf een man die de omgekeerde weg verkiest (protogynie). Laatst was er nog een rel over het kunnen veranderen van je v of m in een x op je paspoort of identiteitskaart.

Van mij mogen ze, laat dat even duidelijk zijn. Maar nu ik hier de gevolgen van ervaar en met mijn benen geknepen voor een deur sta te wiegen, denk ik; “blijf in Godsnaam van de toiletten af.”
 
Je denkt misschien, waar wil je naar toe?

Precies. Is het iets van ons mensen waarbij er exemplaren zijn die het niet eens zijn met hun omhulsel? Die zich belemmerd voelen in hun gedrag, denken, gevoel, sociale acceptatie?

Ben je gek?

Ik zal je iets verklappen, in de dierenwereld komt dit gedrag ook voor. Bij de vissen bijvoorbeeld. Er zijn 50 vissoorten, levende in het koraalrif, die als vrouwtje beginnen met volledig functionerende eierstokken en die na een poosje een transitie ondergaan en verder leven met eveneens mannelijke geslachtsorganen. De meeste slakken hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen, die zij tijdens de paring gelijktijdig kunnen gebruiken. Het is zelfs bekend dat sommige baardagamen in hun prille ontwikkeling, dus in het ei, van geslacht kunnen veranderen. Vrouwelijke hyena’s worden in de regel allemaal geboren met een penis. Dat maakt haar natuurlijk nog altijd geen man. De “pseudopenis" van de vrouwelijke hyena is eigenlijk een enorme clitoris met iets dat op een balzak lijkt, maar eigenlijk gemaakt is van aan elkaar gegroeide schaamlippen. Ze zijn "de enige vrouwelijke zoogdieren die seks hebben, plassen en baren door een penis-achtig kanaal. Het is zelfs mogelijk voor vrouwtjes om een erectie te krijgen." Om seks te kunnen hebben met mannetjes moeten de vrouwelijke dieren dit aanhangsel terugtrekken in hun lichaam.

Dus mocht je nog eens iemand tegenkomen die beweert dat je geslacht biologisch bepaald is, herinner diegene er dan aan dat ons geslacht uit verschillende biologische factoren bestaat en lang niet zo binair is als sommige mensen lijken te denken.
 
Nu kun je je afvragen; is er een verklaring voor dit gedrag?

In het dierenrijk gebeurt niet zomaar iets. Trouwens in geen enkel biologisch proces zit er, in welk organisme dan ook, iets dat niet op de een of andere manier nut heeft. Ook bij ons. De amandelen, achter in je keel, kun je bij een volwassene gewoon wegknippen. Ze raken vaak ontstoken, belemmeren je om een heerlijk (bijvoorbeeld) Vega burger door te slikken. Dan zit er vaak niets anders op, eruit met dat kwabje. In je prille leventje speelden ze een belangrijke rol bij het lymfekliersysteem, dat je helpt om jouw afweer op orde te krijgen. Eenmaal een goed gezond afweersysteem tegen binnendringers, dan kan het er gewoon uit. Nou gewoon?!

Nog een voorbeeld. Je blindedarm. Ook zo’n overbodig stukje waar je behoorlijk veel last van kunt hebben, maar beslist nodig hebt wanneer je pas op de aardbol bent geland.

Dus het dierenrijk reageert op iets. Anders zou de transitie niet zomaar zijn. Vaak heeft het te maken met het aanbod van voedsel. Op een bepaald moment zijn er meer vrouwtjes nodig dan mannetjes. Wanneer er veel voedsel aanwezig is moeten er veel nakomelingen komen. Daar heb je nu eenmaal vrouwtjes voor nodig. Tijdens het paren doet zich een aantal mannetjes stiekem voor als vrouwtjes. Meestal zijn dit de minder grote mannetjes. Zeg maar niet de alfa mannetjes, maar de kneusjes en de slimmeriken. Want wanneer die macho’s tegenover elkaar staan om te twisten over wie de sterkste, de mooiste, de beste is, bekruipt de slimmerik stiekem een vrouwtje. Of dit nu slim is van het individu of een ramp voor het soort, daar kun je over twisten.

Maar wat is de aanleiding dan in de mensenwereld?
 
Damnit, was ik nu toch ook maar rechts gegaan. nu is het te laat! Nu heb ik natte benen en voeten…

Ron

Ron Van Pol, voorzitter van Groen Hart Leudal, heeft sinds juni 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl.  

151022/HvL

 

Wellicht interessant