img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-11-2022 15:10

Gratis fruitboom voor inwoners gemeente Leudal

Heythuysen - 14 november 2022 - Op zaterdag 26 november deelt de gemeente Leudal weer fruitbomen uit. De gemeente Leudal gaat de komende jaren 37.000 extra bomen aanplanten. Voor elke inwoner een extra boom. Een onderdeel van dit plan is het aanplanten van fruitbomen. In maart dit jaar zijn al 750 fruitbomen uitgedeeld en dat bleek een groot succes. De gemeente Leudal stelt gratis 500 halfstam fruitbomen beschikbaar. Eén boom per huishouden. OP = OP !

img

Fruitbomen zijn een belangrijke voedselbron voor veel dieren. Daarnaast werden vroeger ook vaak fruitbomen aangeplant op boerenerven en als boomgaard rondom bebouwing. Veel karakteristieke kleine landschapselementen, zoals deze boomgaarden, zijn de afgelopen decennia verdwenen.
 
Wethouder Martens: “Een belangrijke doelstelling van de gemeente Leudal is het vergroenen en verduurzamen van de gemeente. Daar gaan we als gemeente een bijdrage aan leveren en nodigen de inwoners graag uit om dit ook te doen. In maart dit jaar zijn al 750 fruitbomen uitgedeeld, wat een groot succes bleek. Daarom gaan we nogmaals een aantal fruitbomen beschikbaar stellen voor de inwoners. Het planten van een fruitboom in de eigen tuin is een goede en maar ook lekkere bijdrage daaraan."

Halfstam fruitbomen

Om de biodiversiteit te vergroten, ook in de woonkernen, stelt de gemeente Leudal gratis een halfstam fruitboom beschikbaar. Halfstam fruitbomen groeien meestal uit tot een boom van drie tot vijf meter hoog, waarbij de vertakking van de kroon begint op circa één meter. Hierdoor zijn halfstam fruitbomen ook geschikt voor kleinere tuinen. Zet de fruitboom op een zonnige plek in uw tuin. Er worden appelbomen, kersenbomen en pruimenbomen uitgedeeld. De betreffende fruitsoorten zijn minder gevoelig voor ziekten. U kunt dus zonder al te veel inspanningen al genieten van een mooie opbrengst!

Eén boom per huishouden

Inwoners uit de gemeente Leudal kunnen op zaterdag 26 november tussen 9.00 en 11.00 uur een fruitboom ophalen op de parkeerplaats van het gemeentehuis, adres Leudalplein 1 te Heythuysen. Per huishouden kan maar 1 fruitboom afgehaald worden. Bij het afhalen volgt u de instructies van de aanwezige medewerkers. De fruitbomen zijn circa 2,0 meter en daardoor ook makkelijk te vervoeren. Voor een goede aanplant en verzorging van de fruitboom wordt een plant- en beheerinstructie bijgevoegd.

Er worden in totaal 500 stuks halfstam fruitbomen beschikbaar gesteld, reserveren is helaas niet mogelijk,  ‘op = op’.  

Stockfoto
141122/HvL
 

Wellicht interessant