img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

5-4-2019 17:00

Leudal en Nederweert samen vuist tegen ondermijnende criminaliteit

Leudal / Nederweert - De realiteit is helaas dat de onderwereld zich steeds vaker mengt met de bovenwereld. Dat wordt ondermijning genoemd. De gemeentes Leudal en Nederweert maken samen een vuist tegen deze ondermijnende criminaliteit, waarbij de focus ligt op het buitengebied. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de door de gemeenten Leudal en Nederweert ingediende plannen goedgekeurd. 

img

Cijfers wijzen uit dat in 2018 meer hennepkwekerijen en drugsdumpingen in het buitengebied zijn aangetroffen dan in voorgaande jaren. Dat is niet alleen in deze regio zo maar ook landelijk.  

Omdat de doelstellingen en activiteiten van beide gemeenten overeenkomen, is besloten hierin de samenwerking op te zoeken en krachten te bundelen. Gezamenlijk is een uitvoeringsplan ondermijning “Aanpak buitengebied Leudal-Nederweert 2019-2021” opgesteld, waarvoor het Ministerie een jaarlijks budget van € 217.000,- beschikbaar heeft gesteld. Het project heeft een doorlooptijd van 3 jaar en is gestart op 1 april 2019.

Leudal en Nederweert gaan vormen van criminaliteit in het buitengebied structureel en blijvend aanpakken. Beide gemeentes, politie, douane, belastingdienst, het RIEC en het OM werken hierin nauw samen. 

Burgemeester Verhoeven van Leudal: “Ondermijning ga je pas zien als je het door hebt. Er zijn zoveel aspecten die te maken hebben met ondermijning. Ook hier stoppen we onze energie in. Mensen bewust maken van signalen, om zo ondermijning tegen te gaan. Als mensen zich hier bewust van worden kunnen ze een anonieme melding maken, bijvoorbeeld via 0800-7000, het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem. Hiermee helpen ze ons om op het spoor van ondermijning te komen, zonder dat er een verband gelegd kan worden tussen de melder en de betrokkenen bij ondermijnende activiteiten. Ook hier willen we mensen echt op wijzen. We hebben elkaar nodig in de strijd tegen ondermijning.”

Burgemeester Evers van Nederweert: “Met onze gezamenlijke inzet pakken we ondermijning effectiever aan. We doen er alles aan om het voor criminelen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Criminaliteit is voor ons onacceptabel!”
 
 

Wellicht interessant