img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-1-2023 14:35

Floris - We hebben geen tijd meer te verliezen!

Roermond - 16 januari 2023 - Voor deze column werd ik getriggerd door de acties in Lüthzerath vlak over de grens bij Roermond. Georganiseerd door Extinction Rebellion werd gedemonstreerd tegen de bruinkoolwinning. Een demonstratie waarvan de uitkomst al bekend was. De actievoerders zouden worden verwijderd, het graven naar bruinkool zou gewoon doorgang vinden. Waarom gaan dan duizenden mensen, waaronder heel veel jongeren toch protesteren?

img

Trotseren traangas, klappen met de wapenstok en arrestatie. Wat drijft hen!? Ik hoorde vanochtend bij Vroege Vogels (terug te luisteren in de app van radio1) twee bekende Nederlanders het woord voeren.

Kersverse nieuwe actievoerders voor Extinction Rebellion. Kijkend naar de klimaatverandering die met grote snelheid om zich heen grijpt dreigen we gewoon te laat te komen. Als we niet belangrijke beslissingen als samenleving durven te nemen, dan is het gewoon te laat. Bruinkool is heel inefficiënt, bij de verbranding van bruinkool komt heel veel CO2 vrij. Als we kijken naar hoeveel CO2 we als mensheid uit mogen stoten voordat de temperatuur op aarde meer dan 2 graden stijgt dan zou alle bruinkool gewoon in de grond moeten blijven. En toch gaat de winning en de verbranding gewoon door.

De activisten van Extinction Rebellion zijn wanhopig, wanneer verandert het systeem nu echt? Wanneer nemen we de maatregelen die nodig zijn? Veel van jullie lezers doen al heel veel aan hun persoonlijke vermindering van CO2 uitstoot, maar dat is niet genoeg. Als de grote bedrijven niet drastische maatregelen nemen en de politiek niet durft te handelen, dan is het straks te laat.

Op enig moment is de klimaatverandering onomkeerbaar. We weten dit al heel lang. Exxonmobile (Esso in Nederland) wist in de 70-er jaren exact uit te rekenen wat klimaatverandering allemaal teweeg zou brengen. Maar in de communicatie naar buiten werd klimaatverandering ontkend.

Tegen dit soort zaken keert Extinction Rebellion zich. Met veel jongeren, zoals Thomas uit Roermond, die vrezen dat het klimaat in hun leven onleefbaar gaat zijn. We zitten midden in een crisis en weten wat we moeten doen maar de politiek weigert grote acties te ondernemen. Daar zou je toch moedeloos van worden?! Via dit soort protestacties en het vastplakken aan schilderijen en gaan liggen op snelwegen probeert Extinction Rebellion de aandacht te vragen voor de uitblijvende acties van politiek en grote bedrijven. We praten wel maar doen maar heel weinig.

Maak jij je ook zorgen over het klimaat en je toekomst en wil je bijdragen aan bewustwording in de samenleving, kijk dan eens op de website van Extinction Rebellion

Op mijn website www.duurzaamroermond.nl staan meer tips over alles wat je zelf kunt doen. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl.

Met duurzame groet, Floris

Floris Mokveld, voorzitter van RoerOm Energie, heeft sinds juli 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl.  

160123/HvL 

 

 

Wellicht interessant