img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-2-2023 16:13

Floris - Gemakkelijk energie besparen

Roermond - 15 februari 2023 - Ondanks het prijsplafond voor gas en stroom betalen nog heel veel mensen zich blauw aan hun energierekening. Ik kan me voorstellen dat de titel van deze column hen niet echt aanspreekt, wat kan er nu gemakkelijk zijn aan moeten energiebesparen? Toch zijn er voor heel veel mensen hele andere redenen om energie te besparen. Bijvoorbeeld om Rusland minder inkomsten te geven, minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

Na de gouden jaren waar eigenlijk ons aardgas gewoon te goedkoop was en er weinig reden was om energie te besparen is dat nu wel anders geworden. Met de huidige gasprijzen, loont isoleren zich meer dan ooit. Ik zie veel mensen met grote regelmaat de app van de energieleverancier opstarten om te zien hoe het gasverbruik zich ontwikkelt. Met een slimme meter kan je via deze app jouw gebruik en je besparingen direct zien.

Daarbij zie je dat deze terugkoppeling enorm stimulerend werkt om het vol te houden of nog meer te besparen. Als je die app nog niet gebruikt, raad ik aan de website van de energieleverancier eens te bekijken en de app te activeren. Op mijn website www.duurzaamroermond.nl heb ik deze week een ervaringsverslag met een Wolly geplaatst. 

Met zo’n geïsoleerde “theemuts”, vergelijkbaar met de vroegere hooikist kun je gerechten met een lange bereidingstijd (zoals soep of zilvervliesrijst) met veel minder gas of energie klaarmaken. Alleen een paar minuten op het fornuis en de rest van de tijd in de Wolly. Hij ziet er nog leuk uit, dus past ook in jouw moderne keuken.

Ook tochtrollen voor de kier onder de voordeur kan je makkelijk zelf haken of breien en hebben meteen effect. Ik ben nog steeds blij met het isolatiegordijn dat we recent hebben geplaatst voor een koude deur. Elke dag geniet ik ervan dat je van die kou niets meer voelt en ik kan me niet meer voorstellen dat we de jaren ervoor gewoon de koude tocht accepteerden.

Dat is wat ik bedoel met makkelijk, lol hebben met energie besparen. Lukt het jou ook om jouw gasrekening fors naar beneden te krijgen?

Op mijn website www.duurzaamroermond.nl staan meer tips over alles wat je zelf kunt doen. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Met duurzame groet, Floris

Floris Mokveld, voorzitter van RoerOm Energie, heeft sinds juli 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl.  

Foto Floris Mokveld
150223/HvL 

Wellicht interessant