img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-4-2019 10:00

Hoe Limburg in de 19e eeuw een Nederlandse provincie werd

Thorn - Geschied- en Heemkundige Kring 'Het Land van Thorn' organiseert op maandag 29 april de lezing “De provincie Limburg, product van de 19e eeuwse politiek in Europa” met drs. Monique Quint-Maagdenberg over de geschiedenis van de gebieden die in de 19e eeuw werden samengevoegd tot de Nederlandse provincie Limburg. 

img

In grote delen van Europa werden na de Napoleontische periode opnieuw gebieden afgebakend en grenzen getrokken. Zo ook in de Lage Landen, zoals ons deel van West-Europa vaak wordt aangeduid. 

Parallel aan het proces dat in de 19e eeuw in de rest van ons land startte om van de inwoners van provincies en steden “Nederlanders” te maken, moesten de inwoners van de nieuwe provincie Limburg allereerst “Limburgers” worden alvorens “Nederlanders” te kunnen worden.

In haar lezing laat Monique Quint zien hoe dit proces zich voltrok en maakt zij duidelijk waar het gevoel van veel Limburgers vandaan komt, dat hun provincie afwijkt van de andere provincies.

Ter verduidelijking maakt zij gebruik van historisch kaartmateriaal.

Monique Quint-Maagdenberg (1945) studeerde aan de universiteit van Leiden af in contemporaine geschiedenis en politieke wetenschappen. Ze was lid van Provinciale Staten, lid van de Tweede Kamer en burgemeester in twee gemeenten. Ze geeft regelmatig lezingen over actuele onderwerpen vanuit een historisch perspectief en is regelmatig te gast bij L1.

Locatie: Zaal Aod Thoear, Steegputstraat 2-4, Thorn

Datum en tijd: maandag 29 april 2019, aanvang 20.00 uur

Entree: gratis voor leden, € 2 voor niet-leden.

Foto: Historische kaart Limburg, 19e eeuw
 

Wellicht interessant