img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-12-2023 18:30

Koninklijke Onderscheiding voor John Vaessen (78) uit Roermond

Roermond - 20 december 2023 - Op woensdag 20 december, tijdens tijdens de boekpresentatie ‘Roermond, uit liefde voor de stad’, heeft burgemeester Yolanda Hoogtanders van de gemeente Roermond een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer John Vaessen (78) uit Roermond, de schrijver van dit boek, waarin de verhalen van bijzondere Roermondenaren zijn vastgelegd. John Vaessen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.  

img

De heer John Vaessen is sinds 2003 als vrijwilliger werkzaam bij de Stichting Oude Kerkhof Roermond (den Aje Kirkhaof). Het Oude Kerkhof is één van de pareltjes van Roermond en de wijk Kapel in ’t Zand en vertelt de verhalen over de rijke historie van Roermond. De heer Vaessen geeft rondleidingen op het Oude Kerkhof en is betrokken bij de opleiding van nieuwe gidsen. Zijn werkzaamheden zijn van grote betekenis voor de stad Roermond. Mede door zijn inspanningen is het Oude Kerkhof bekend geworden, niet alleen lokaal en regionaal, maar ook landelijk.

In de afgelopen jaren is het Oude Kerkhof enkele keren genomineerd voor ‘De Gouden Terebinth’. Dit is een prijs die elke twee jaar wordt uitgereikt aan organisaties die zich uitzonderlijk inspannen voor het behoud en beheer van funerair erfgoed. De heer Vaessen heeft veel kennis en informatie vergaard over degenen die op dit kerkhof begraven liggen. Informatie die voor nabestaanden en historici belangrijk is. Veel van die verhalen zijn vastgelegd in zijn boek ‘Dood maar niet vergeten’.

Daarnaast heeft de heer Vaessen nog vele andere publicaties op zijn naam staan, zoals artikelen voor het historisch jaarboek van de Stichting Rura, ‘De spiegel van Roermond’. Ook heeft de heer Vaessen zich ingezet voor het project Stolpersteine (struikelstenen) van genoemde stichting en de gemeente Roermond.

De heer Vaessen heeft veel archiefonderzoek gedaan voor diverse publicaties van het Gemeentearchief van Roermond en hij leverde een belangrijke bijdrage als vrijwilliger bij het inventariseren van oude foto’s en waardevol historisch materiaal.

Op woensdag 20 december is zijn nieuwe boek ‘Roermond, uit liefde voor de stad’ gepresenteerd. Een boek waarin de verhalen van bijzondere Roermondenaren zijn vastgelegd.

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
201223/HvL

Wellicht interessant