img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-1-2024 15:19

Gemeente Maasgouw geeft update na grote brand Kasteel Heel

Heel - 15 januari 2024 - Bij een grote brand in de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 december 2023 zijn grote delen van het Rijksmonument Chateau Heel verloren gegaan. Gemeente Maasgouw heeft veel reacties ontvangen na de brand en begrijpt de zorgen die er zijn. Op de gemeentelijke website is te lezen wat de huidige stand van zaken is: 

img

"Bij incidenten aan rijksmonumenten wordt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) om advies gevraagd. Vrijdag 5 januari jl. heeft een constructeur van de RCE de huidige bouwkundige staat van het monument geïnspecteerd. Het advies en de conclusies van RCE zijn voor zowel de eigenaar als de gemeente de basis voor het vervolg. De gemeente zal samen met de RCE en de eigenaar bekijken welke scenario’s er mogelijk zijn en wat de vervolgstappen zijn voor zowel het Rijksmonument als voor de herontwikkelingsplannen. 

Op dit moment zijn we nog in afwachting van de conclusies en adviezen van de RCE. Na navraag gedaan te hebben bij de RCE wordt het rapport volgende week verwacht. Als er meer bekend is zullen wij u hierover informeren."

In maart 2023 maakte de gemeente Maasgouw bekend dat het voormalig instituutsterrein Sint Anna in Heel de komende jaren zal worden getransformeerd naar een aantrekkelijke nieuwbouwwijk met 76 woningen en 57 zorgeenheden voor mensen met een intensieve zorgvraag die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Het 17e-eeuwse Chateau Heel en de neoromaanse kloosterkerk Sint Anna worden gerestaureerd en ook het voormalige kasteelpark worden in oude luister hersteld. Kijk hier naar de videoreportage die DeltaLimburg.nl toen maakte.

Archieffoto Helian van Lier|DeltaLimburg.nl (2019)
150124/HvL

Wellicht interessant