img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-4-2020 12:15

Legpuzzels maken - leuk én goed voor het brein

april 2020 - In deze tijd dat we massaal thuis moeten blijven vanwege corona, blijkt vooral het maken van legpuzzels enorm populair. Niet online, maar op de ouderwetse manier: aan de keukentafel of op een speciale plank of mat, samen of alleen. Maar legpuzzels maken is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook nog eens heel goed voor je. 

img

De legpuzzel is rond 1750 ontstaan en werd in Nederland oorspronkelijk een legkaart genoemd. Ze werden onder andere ingezet als leermiddel voor kinderen bij het vak topografie en ook nu nog leren kinderen spelenderwijs al puzzelend woorden, vormen en kleuren. 

Maar ook volwassenen hebben er baat bij:

- Doordat je zowel analytisch (ordenen van de stukjes e.d.) als creatief (je legt de stukjes natuurlijk niet lukraak neer) bezig bent, werken beide hersenhelften samen en dat is goed voor het verbeteren van je geheugen.

- Dat we de stukjes niet lukraak neerleggen, betekent dat ons brein steeds een hypothese maakt die wij in de praktijk brengen door op een bepaalde plek een stukje neer te leggen in de hoop dat het stukje past. Goed voor je probleemoplossende vaardigheden.

- Als een stukje past zijn we blij, we willen we het liefst doorgaan en de puzzel afmaken. Dat 'geluksgevoel' wordt veroorzaakt door de aanmaak van dopamine, het geluksstofje in onze hersenen. Juist in deze tijd een heel welkom gevoel. 

- Iedereen die wel eens een legpuzzel maakt, merkt dat de tijd ongemerkt verstrijkt. We worden er heel rustig van. Gevoelens van stress verdwijnen naar de achtergrond en dat is in deze stressvolle periode natuurlijk erg prettig.

Legpuzzels zijn er in alle soorten en maten, voor elk wat wils. Ze zijn te koop bij lokale speelgoedwinkels en ook online is de keuze enorm, zoals bij bijvoorbeeld Bol.com

Foto: DeltaLimburg.nl 

 

Wellicht interessant