img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-4-2020 20:03

Vergeet mijn vader wie ik ben als ik niet op bezoek mag?

Onze familieleden die in een verzorgingshuis wonen, mogen we nu niet bezoeken. Alzheimer Nederland krijgt daar veel vragen over. Een van die veelgestelde vragen is: "Mijn vader woont in het verpleeghuis. Door de bezoekersstop kan ik niet bij hem op bezoek. Nu ben ik bang dat hij mij straks niet meer herkent. Wat kan ik doen?" Dementie-expert Mariëtte Hofman geeft antwoord:

img

"Veel mensen zijn bang dat hun naaste hen niet meer herkent als ze weken, of misschien zelfs maanden, niet op bezoek mogen komen. Of je vader je straks niet meer herkent, is niet te voorspellen. Dat hangt af van het ziekteproces. Het ziekteproces verschilt van mens tot mens. 

Het helpt soms om de herinnering op een andere manier levend te houden. Als je vader vaker herinnerd wordt aan zijn naasten, zal hij jullie minder snel vergeten. De herinnering levend houden kan op verschillende manieren:

- Stuur je naaste af en toe een fotokaart met een afbeelding van jou en je eventuele gezin. Schrijf er een lief berichtje op, zodat je vader weet dat je aan hem denkt. Schrijf niet iets als 'Sterkte' of 'Hou vol', omdat je naaste misschien niet begrijpt waarom je dat zegt. 
- Doe je zelf de was van je vader? Laat dan een cadeautje achter of iets dat helpt om hem aan jou te herinneren, wanneer je de was ophaalt of terugbrengt.
- (Video)bel regelmatig met je vader. Je stem is vertrouwd, stelt hem gerust en hij zal je lang blijven herinneren.
- Stuur een filmpje of spraakbericht naar de verzorging, zodat ze dat aan je naaste kunnen laten zien en horen.

Mag je straks weer op bezoek? Noem dan als je binnenkomt voor de zekerheid je naam en je relatie tot je naaste. Zeg bijvoorbeeld ‘Dag papa, ik ben het Tessa, je dochter. Fijn om je weer te zien!’ Na verloop van tijd komt de vertrouwdheid wel weer terug. Daar vinden jullie vast weer een (vernieuwde) vorm voor."

Bron: Alzheimer Nederland 


Wellicht interessant