img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-5-2020 16:15

Gemeente Leudal deelnemer project Lepidoptarium

Leudal - 16 mei 2020 - In de zes gemeenten die meedoen aan het citizen art/science project Lepidoptarium zijn in de afgelopen weken de bloemenvelden ingezaaid. In elke gemeente 1.500 m2. De gemeente Leudal is één van de deelnemende gemeenten. Er is bewust gekozen voor bepaalde inheemse soorten omdat deze erg belangrijk zijn voor de biodiversiteit, voor veel vlindersoorten zijn het waardplanten (voedselplant voor de rups). 

img

Project Lepidoptarium 2020 - 2022

Dit project streeft er naar om op een innovatieve manier mensen duurzaam bij landschap en natuur te betrekken door middel van kunst. Dit doel wordt bereikt door een community van lokale onderzoekers te bouwen rondom 6 ingezaaide bloemenvelden.

De bloemenvelden, verspreid over 6 gemeentes in Limburg, waaronder dus de gemeente Leudal, worden gedurende 2 jaar gemonitord (wetenschappelijk en artistiek) door deze lokale onderzoekers. Hierdoor leveren de velden kostbare informatie op over welke zaden waar floreren en welke vlinders waar van profiteren. Naast de lokale onderzoekers zal er met diverse groepen studenten van verschillende opleidingen gewerkt worden aan het project. 

Het project komt voort uit de praktijk van beeldend kunstenaar Stefan Cools. Zijn werk draait om vlinders, en dan specifiek om de meconium (eerste ontlasting) van vlinders.  

Inheems bloemenmengsel

De gebruikte zaden zijn allemaal van inheemse bloemsoorten, zoals onder andere de Nachtkoekoeksbloem, Akkerleeuwenbek, Knoopkruid en Gewoon Barbarakruid. Deze soorten zijn bewust gekozen, ze zijn inheems en erg belangrijk voor de biodiversiteit en voor veel vlindersoorten zijn het waardplanten (voedselplant voor de rups).  

Monitoring
Vanaf juni zullen de eerste planten en wellicht ook bloemen te zien zijn op de velden. Vanaf dit moment zal er gestart worden met de monitoring. Onderzoekers zullen iedere maand de velden bezoeken en ze monitoren op de vlinders en vegetatie. Daarnaast zullen zij tevens ook artistiek veldonderzoek gaan doen, bijvoorbeeld door alle kleuren geel in het bloemenveld vast te leggen.

Deelnemen
Het is nog mogelijk om als onderzoeker deel te nemen aan het project. Dat kan door je aan te melden via deze link.

Dit project is een samenwerking tussen Stichting IKL, Stichting The Butterfly House en beeldend kunstenaar Stefan Cools.

Foto: Knoopkruid 

Wellicht interessant