img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-5-2020 12:25

Over the top, maar nog lang niet op!

Roermond - 25 mei 2020 - Koninklijk Roermonds Mannenkoor lid Rob Huver (71) heeft door de coronacrisis crisis meer tijd gekregen voor zijn omgeving. Samen zingen is (nog) niet mogelijk en dus heeft heeft hij met collega zanger René Cleef (75) een andere zinvolle bezigheid gezocht, namelijk wandelen. Dat lijkt niet zo bijzonder, maar René is blind en heeft (nog) geen geleidehond. Daarnaast is Rob Taalmaatje voor Syrische vluchtelingen en helpt hij middelbare schoolleerlingen bij hun examenvoorbereiding.  

img

Ze hebben besloten wekelijks twee uurtjes samen te gaan wandelen. De opzet van hun actie is simpel, zoals op bijgaande foto te zien is. Rob pakt René’s telescopische blindenstok aan de voorkant en René aan de achterkant, en voilà 1,5 m Corona afstand! Op de locatie op bijgaande foto hebben ze als koor vaker gezongen en ze hebben daar nu een kaarsje opgestoken voor René’s zieke partner. Meer hints over de aard van deze bekende Roermondse locatie zullen wel niet nodig zijn. René’s trouwe geleidehond, die bij applaus tijdens de koor repetities altijd enthousiast begon te janken, is invalide geworden, zodat René nu nog geen nieuwe hond heeft.

Verrassend is hoe goed René zich kan oriënteren op de wandeltocht, doordat hij jaren bepaalde routes gelopen heeft en nu alle geluiden, op- en afstapjes, ruimtes tussen trappen en voetstap geluiden herkent. Bij het oversteken krijgen ze veel opgestoken duimpjes van de andere verkeersdeelnemers voor hun duidelijk zichtbaar initiatief. Ze krijgen ook overal ruim baan op hun route. "Dus zo slecht zijn de (Roermondse) mensen nog niet!"

Rob heeft René maanden geleden ook geassisteerd met Rene’s nuttig initiatief tot het oprichten van het Roermondse Oog-café voor blinden en slechtzienden, dus ze zijn geen partners-in-crime maar sociale-, muziek- én wandelvrienden, en dat zal nog lang zo blijven, wat hun betreft!  

Rob houdt zich ook bezig als vrijwilliger voor de Roermondse stichting Wel.kom, maar door de 1,5 m afstand regel kan hij zijn cliënten niet meer bezoeken en in de ontstane vrije tijd is hij als vrijwilliger actief geworden om leerlingen van Roermondse middelbare scholen digitaal te helpen bij hun examen voorbereiding en functioneert hij al jaren als Taalmaatje voor Syrische vluchtelingen. Deze bezigheden kunnen prima digitaal en Rob Zoomt, Facetimet, en Skypt, om zijn digitale leerlingen efficiënt te helpen. Tijdens zo’n digitale les komt er heel wat aan de orde, onder andere dat een leerling Rob een onverwacht compliment maakt met de mooie spiegel die de student via Skype in de huiskamer van Rob op de achtergrond heeft ontdekt. 

Met dit artikel wil Rob anderen inspireren onder het motto: ‘Vriendschap is liefde zonder vleugels’! 


Foto's: Rob Huver

Wellicht interessant