img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-6-2020 19:38

Geen watertekort, toch maatregelen - hoe zit dat?

24 juni 2020 - Vooral bij een hittegolf en langdurige droogte vragen Nederlandse drinkwaterbedrijven aan consumenten om waterbesparende maatregelen te nemen. Niet omdat er een echt watertekort dreigt, maar vooral omdat er op die warme en droge dagen enorme pieken zijn in het watergebruik. Geen watertekort, toch maatregelen. Het Drinkwaterplatform legt uit waarom. 

img

Op snikhete dagen schiet ons waterverbruik de hoogte in. We douchen meer, we besproeien de tuin met kraanwater en voor de kinderen vullen we zwembadjes. Elk drinkwaterbedrijf is in principe voorbereid op die extra vraag naar water. Maar vooral als die warmte en droogte de langer aanhoudt, dan wordt aan mensen gevraagd om het watergebruik zoveel mogelijk te spreiden. Zo voorkomen we met z’n allen een lagere druk en de kans op bruinwater. Met name het afvlakken van de avondpiek (tuin sproeien en badjes vullen, bovenop het toch al wat vaker douchen) is dan wenselijk.

Watertekort door droogte en hitte?

Een echt watertekort door droogte en hitte is in Nederland heel zeldzaam. Waterbedrijven hebben elk jaar wel te maken met zeer hoge temperaturen en droogte. Ze houden het waterverbruik dan goed in de gaten en zorgen dat er voldoende kraanwater beschikbaar is. Bijvoorbeeld door de waterreservoirs maximaal te vullen en door continue door te draaien om extra water op te pompen. 

Waterbesparende maatregelen

Het belangrijkste is om voldoende water te drinken. Waterbedrijven kunnen hun klanten adviseren om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken tijdens de ochtend- en avonduren. Dit zijn vaak de spitsuren voor watergebruik: in de ochtend tussen 6.00 uur en 9.00 uur en ’s avonds tussen 18.00 uur en 22.00 uur: - de tuin sproeien met kraanwater- de auto wassen met stromend water- de vaatwasser of wasmachine gebruiken- zwembadjes vullen

Waterrestricties in Nederland?

De minister van Infrastructuur en Waterstaat en de burgemeester (of voorzitter van een veiligheidsregio) kunnen op grond van hun noodbevoegdheden verplichtingen opleggen aan watergebruikers. Denk dan bijvoorbeeld aan een verbod op het wassen van auto’s en het sproeien van tuinen. Drinkwaterbedrijven kunnen die restricties trouwens ook opleggen. Maar in de praktijk gebeurt dit zelden. 

Bruin water uit de kraan

Bij een piek in drinkwaterverbruik kan de stroomsnelheid in drinkwaterleidingen veranderen. In dat geval kan er in zeldzame gevallen bruin water uit de kraan komen. Dat ziet er niet fris uit, maar het is niet schadelijk voor de gezondheid. De bruine kleur wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden, blijft het daar zitten, maar als de stroomsnelheid verandert, dan kunnen die deeltjes worden meegenomen in het kraanwater.

Foto: DeltaLimburg.nl

Wellicht interessant