img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

11-9-2020 16:16

Ommetje Beegderheide - fietsen over en rondom de Beegderheide

Beegden - 11 september 2020 - De heide staat in bloei en na de wandelroute Ommetje Beegderheide van enkele weken geleden ditmaal een prachtige fietsroute van ca. 41 km door en rondom dit mooie natuurgebied. Start- en eindpunt P-plaats bij Bezoekerscentrum Leudal in Haelen. Onderweg kom je naast de Beegderheide langs diverse bezienswaardigheden zoals de Aurora molen, de Grathemermolen, de St. Lindert molen, kasteel Horn, de Friedessemolen en de Leumolen. 

img

De Beegderheide is van oudsher een bebost gebied waar boeren vroeger gezamenlijk hun vee lieten grazen. Door het intensieve gebruik veranderde het gebied geleidelijk in een weidelandschap. Tegenwoordig huisvest het natuurgebied interessante dieren en planten; in 1995 werd een herstelplan opgestart om heide en de planten- en dierensoorten te behouden en te beschermen. Tijdens het herstelplan verschenen zelfs enkele plantensoorten waarvan nooit bekend was dat deze op de heide hadden gegroeid, zoals witte waterranonkel en loos blaasjeskruid. Het herstelplan werkte ook goed voor de diversiteit van diersoorten in het gebied. De verdwenen nachtzwaluw kan weer worden gespot en de veldkrekel vergrootte zijn leefgebied maar ook nieuwe soorten zoals de roodborsttapuit en blauwvleugelsprinkhaan leven inmiddels op de Beegderheide.

Op de route tref je na 7 kilometer in Baexem de standerdmolen Aurora aan. Deze molen werd in 1845 gebouwd en maalt nog steeds op vrijwillige basis graan.

Als je de route vervolgt kom je in Grathem de Grathemermolen tegen. Dit is een watermolen die in 1874 werd gemoderniseerd en werd in 1915-1916 verbouwd tot turbinemolen. Het waterrad dat te zien is, werd in 1995 geplaatst om de molen zijn oorspronkelijke uiterlijk terug te geven. De Grathemermolen luidt een aangename afwisseling in het landschap in: het gebied wordt waterrijker.

In Beegden aangekomen staat de St. Lindert, een standerdmolen die na een grondige restauratie in 2000 weer maalvaardig is, langs de route. Vroeger was deze graanmolen open en vrij toegankelijk, maar in 1928 werd er een muur omheen gezet.

Zeker de moeite van het bezichtigen waard is het kasteel in Horn, gelegen naast de Maas. De middeleeuwse burcht is één van de oudste intacte ringmuurburchten in Nederland. Rond het kasteel ligt een aangelegd park en een 19e-eeuwse kasteelboerderij die oorspronkelijk bij het kasteel hoorde.

De Friedessemolen staat als volgend onderdeel op het programma. Deze molen is al eeuwenoud en hier wordt nog op de ouderwetse manier, met maalstenen, graan gemalen.  

De laatste bijzondere molen op de route is de Leumolen. Deze watermolen is zowel een graan- als oliemolen. De oudste vermelding van de Leumolen dateert uit 1558, maar mogelijk is de molen al veel ouder. In een charter uit 1276 wordt namelijk al een molen in Nunhem vermeld, en er wordt sterk vermoed dat het om de Leumolen of een voorganger gaat. In 1773 werd de molen herbouwd in steen.

NB: de route houdt ook een oversteek met het fiets- en voetveer Rijkel-Neer in. Kijk hier voor de actuele vaartijden.  

Het is een knooppuntenroute: 46 - 41 - 43 - 44 - 32 - 50 - 51 - 30 - 38 - 45 - 52 - 51 - 49 - 46.

Alle informatie over deze route vind je hier.

Veel fietsplezier! Helian

Foto: Leon van Lier (Friedesse Molen, Neer)

 

Wellicht interessant