img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-5-2021 10:27

Het dijkversterkingsproject in Neer is bijna klaar!

Neer - 1 mei 2021 - Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan dijkversteking Neer. Het tweede keermiddel wordt bij de coupures geplaatst, namelijk de deuren om deze bij hoogwater te sluiten. Het voordeel van de deuren is dat deze altijd op locatie aanwezig zijn. Ze zijn een primeur voor Nederland. Ze kunnen met menskracht, zonder inzet van machines, gemakkelijk worden gesloten en ook zijn ze duurzaam en zeer onderhoudsarm.

img

Coupures

Bij de coupure Schoor en de coupure Peulen worden roldeuren aangebracht. De coupure Molenstraat bestaat uit zogenaamde puntdeuren, dus deuren die (net als een sluis) dichtgeklapt kunnen worden. Als eerste zijn begin mei de deuren van de coupure Schoor en de coupure Peulen aan de beurt. En begin juni wordt de deur bij de coupure Molenstraat geplaatst. Bij de coupure Schoor wordt, door het ontwerp van de poort, het beeld van een zogenaamde “Poort van Neer” geschept. Dit beeld wordt versterkt door de lantaarns die op de kolommen naast de deuren zijn geplaatst. 

Nederlandse primeur

De deuren zijn speciaal voor dit project ontwikkeld en een primeur voor Nederland. De Combinatie Van de Herik-Strukton-Groot Lemmer heeft deze deuren van een composiet materiaal ontwikkeld zodat de deuren met menskracht gemakkelijk gesloten kunnen worden bij hoogwater. Inzet van machines is niet langer benodigd, zodat de snelheid van sluiten wordt vergroot. Door het kunststof zijn de deuren duurzaam en zeer onderhoudsarm, ze hoeven bijvoorbeeld niet geschilderd te worden.

Een tribune als rustplaats of openluchttheater

In opdracht van de Gemeente Leudal realiseert de combinatie Herik/ Strukton aan het Maasfront de bouw van een tribune die als rustplaats voor recreanten of als openluchttheater kan dienen. Het lokale verenigingsleven wil een comité vormen van waaruit diverse voorstellingen zullen worden georganiseerd. De tribune wordt gemaakt als een zogenaamde stadiontribune, maar dan in een bijzondere vormgeving, passend binnen het ontwerp van het plein.


Foto Leon van Lier 

Wellicht interessant