img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-5-2021 16:30

Openluchttheater 'Vossen van de Spik' over WO II in Haelen op L1 TV

Haelen - 4 mei 2021 - Het toneelstuk 'Vossen van de Spik' dat in 2019 in de buitenlucht bij de Spikkerhoeve in Haelen werd opgevoerd en door 6.000 bezoekers kon worden bezocht, is destijds ook op video vastgelegd. De familie Vossen heeft in WOII tijdens de Duitse bezetting een belangrijke rol gespeeld in de opvang van onderduikers en in het verzet. Op Bevrijdingsdag, 5 mei, wordt deze registratie om 13.50 uur uitgezonden op TV bij de publieke omroep L1.

img

Het stuk is gebaseerd op historische gebeurtenissen van 1943 tot aan de bevrijding. Op de plek waar de verhalen ontstonden, wordt op realistische wijze opgeroepen wat de bewoners van de Spik, onderduikers en verzetsmensen hebben ervaren tijdens de Tweede Wereldoorlog: angst, onverzettelijkheid, woede, verdriet, trots en vernedering.

'Vossen van de Spik' laat tevens de dubbelheid zien van het gegeven dat voor velen de bevrijding ten koste ging van persoonlijke offers. In dit op waarheid gebaseerde spel wordt invoelbaar gemaakt wat oorlog, kneveling en onvrijheid met mensen doen, zowel in positieve zin (verzet en saamhorigheid) als in negatieve zin (moedeloosheid en grijpen naar geweld.

Auteur: Frits Criens
Regie: Johan Korten
Muziek: Theo Peeters
Video registratie: Ger Hendrix
 
 

Wellicht interessant